Hypoteční úvěr

Hypoteční úvěr patří k dlouhodobým půjčkám, které nabízejí především banky a nebankovní instituce. Hypoteční úvěr, častěji spíš hypotéka, je půjčka na financování bytových potřeb žadatele. Může se jednat o nákup, stavbu, rekonstrukci či modernizaci nemovitosti, ale třeba je možné použít hypotéky u na vypořádání společného jmění manželů. V zákoně je uveden taxativní výčet možností, na co je možné hypoteční úvěr použít. Jiné varianty použití těchto peněz nejsou možné.

Hypotéka je standardně splácena anuitními, tedy stále stejnými, splátkami. Tato částka se nemění po dobu takzvané fixace. Tu si volí každý žadatel o hypotéku na začátku vyřízení hypotéky a pak při každém skončení této fixace. Jak dlouhou fixaci si u hypotečního úvěru člověk zvolí, je čistě na jeho rozhodnutí. V nabídce bank jsou fixace od 1 roku (vyjma flexibilní sazby), přes 3 roky, 5 let až třeba k 20leté fixaci. Nejčastěji se volí tří nebo pětiletá fixace. Je to z toho důvodu, že po toto období má majitel hypotéky jistotu, že se mu nezmění velikost splátky.

Po uplynutí této doby může s bankou jednat o nové sazbě hypotéky (velikosti splátky) nebo hypotéku refinancovat u jiného poskytovatele. A opět si zvolit fixaci, která nejlépe vyhovuje jeho aktuálním potřebám a přáním.

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.