Jak nakupovat investiční zlato a co to obnáší?

Investiční zlato je po celém světě velmi žádanou komoditou. Nakoupit investiční zlato znamená zajistit své jmění vůči nepříznivým ekonomickým faktorům, a to zejména inflaci. Na rozdíl například od akcií je zde riziko ztráty hodnoty investice naprosto minimální, neboť cena zlata je velmi stabilní již po celá desetiletí.

Zlato je dle dlouhodobého vývoje stabilní

Jak ukazuje vývoj ceny zlata, i dnešní době se jeho nákup vyplatí. Investor má jistotu, že se mu po pár letech při případném prodeji investované finanční prostředky vrátí. V posledních letech navíc cena zlata rostla, takže se jednalo i o poměrně výhodnou investici. Pokud se někdo rozhodne do zlata vložit své finance, určitě na tom v dlouhodobém horizontu neprodělá, ba spíše naopak.

Co vše je investičním zlatem?

Jak nakupovat investiční zlato? Především je nutné vědět, co si pod tímto pojmem vlastně představit. Určitě sem nepatří běžné zlaté řetízky a další šperky. Investiční zlato je přesně definováno zákonem, může být nabízeno pouze ve formě zlatých cihel, dále se jedná také o zlaté slitky a zlaté investiční mince. Příkladem investičního produktu, který lze zakoupit v kamenných i vybraných internetových obchodech, je zlatý slitek Argor Heraeus. Tento zlatý slitek je vyráběn švýcarskou společností Argor-Heraues SA. Má ryzost 999,9/1000 a je plně certifikován.

Zlaté slitky mají své certifikáty

Ohledně certifikace je potřeba říci, že pokud si pořídíte zlaté slitky, musí k nim být doložen právě certifikát, který potvrzuje pravost. Bez něj není možné slitek prodávat, ale ani případně zpětně odkupovat.

Moderní způsob nákupu investičního zlata

Nakoupit investiční zlato obnáší především ujasnit si, kolik do něj chcete investovat. Drobné zlaté mince a slitky se dají pořídit v hmotnostech několika málo gramů, takže investice se pohybuje maximálně v řádech jednotek tisíc korun. Takovéto nákupy investičního zlata jsou však spíše pro drobné střadatele a také slouží spíše jako upomínkové předměty. Pro větší investice je vhodné nakupovat zlaté slitky a cihly o větších gramážích.

Investiční zlato se dnes dá bez problémů zakoupit online. Nákup je v tomto případě prakticky stejný jako nákup běžného zboží z e-shopů. Stačí si zvolit daný produkt, vložit jej do nákupního košíku, provést platbu a vyčkat na dodání. Díky tomu dnes investiční zlato může bez problémů nakupovat kdokoliv, není potřeba se aktivně zapojit na burze apod.

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.