Ceny plynu v roce 2014 – po letech konec zdražování

Náklady na vytápění a ohřev vody tvoří významnou část výdajů českých domácností. S rostoucími cenami zemního plynu se tento význam ještě umocňoval. Rok 2014 by však konečně mohl tento trend změnit.

Nižší spotřeba znamená nižší vyúčtování

plynVývoj ceny plynu však není jedinou proměnou, která má na konečný výsledek vyúčtování za dodávky zemního plynu vliv. Náklady na vytápění, které tvoří největší část spotřeby plynu, jsou závislé také na počasí. V tomto směru českým odběratelům hraje do karet letošní mírná zima, a tedy nižší potřeba topit. Spotřebu také pozitivně ovlivnil například dotační projekt Zelená úsporám, který zlepšil tepelně-izolační vlastnosti mnoha tuzemských objektů.

Budoucí vývoj neregulované a regulované složky ceny

I přesto by měla české domácnosti cena plynu zajímat. V tomto ohledu jsou zprávy rovněž vesměs pozitivní. Komoditní cena zemního plynu totiž po mnoha letech růst konečně klesla, což se někdy projevilo i na neregulované složce ceny. Někteří dodavatelé na toto zlevnění reagovali snížením ceny. Zbývající většina alespoň nezdražovala. Na dodavatele tlačí také informovanější spotřebitelé, kteří využívají různých kalkulaček cen plynu, a provádí si tak nezávislé srovnání cen plyn. To jim usnadňuje výběr levnějšího dodavatele.

S dobrými zprávami přišel i Energetický regulační úřad. Tomu se povedlo prosadit snížení ceny za distribuci plynu, tedy regulované složky ceny. Většina domácností tedy ušetří i na regulované složce ceny zemního plynu. Výjimkou jsou ovšem části Jihomoravského a Zlínského kraje a kraje Vysočina, které spadali pod Jihomoravskou plynárenskou (JMP). Místní domácnosti totiž doplatí na sjednocení ceníků největšího distributora RWE, pod kterého JMP spadá. Nutno však dodat, že právě v těchto regionech platili odběratelé za distribuci nejméně. Podnikatele pak může těšit skutečnost, že i daň z plynu zůstává v roce 2014 ve stejné výši.

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.