Co je franšíza?

Jde o počeštělý ekonomický výraz pocházející ze slova franchise, tedy udělení licence. Chcete- li začít podnikat s větší jistotou a bez pokusů a omylů, může být řešením franšíza. Na základě smlouvy uzavřete právní vztah se zaběhlou obchodní společností. Ta vám za úplatu poskytne své produkty, svou značku, osvědčené metody marketingu a další nástroje, které sama využívá k úspěšnému podnikání. Získáte podnikatelský systém na klíč.

time to franchise

Pro koho je franšíza?

Podnikání v oblasti franšíz se hodí pro malé a střední podnikání fyzických i právnických osob. Mezi nejčastější systémy tohoto typu podnikání patří nabídka služeb v oblastech gastronomie, financí, realit, oděvnictví a vzdělávání. Počáteční investice se pohybují v řádech stovek tisíc korun.

Pro a proti

Mezi jasné výhody patří vaše vysoká informovanost o značce a nabízených produktech. Do vašeho startu budete skvěle vybaveni a proškoleni. Pro vaše budoucí zákazníky nebudete neznámí. Propůjčení loga a obchodní značky vám dodá na důvěryhodnosti.

Nevýhody tohoto právního spojení jsou nasnadě. Nebudujete svou značku, ale cizí. Za poskytnutí mnoha informací a zkušeností se samozřejmě musí platit. Renomovaná nadnárodní společnost neposkytne své zboží a know how jen tak někomu. Potřebuje záruky vaší spolehlivosti v dodržování jejího obchodního konceptu. Vaše kreativita musí jít do značné míry stranou.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor:Stuart Miles)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.