Hypotéka 2014 – překvapení pro příští rok?

Rozhodli jste se řešit bydlení ve vlastním, nově postaveném domě? Pokud nedisponujete větší hotovostní částkou, nezbývá než zauvažovat o vhodném úvěru. Nejčastějším řešením (a často i jedinou možností) je hypotéka. Ale pozor! Blíží se nový rok a s ním i platnost nového občanského zákoníku. Víte, jaké změny vám mohou zkomplikovat život? Na co si dát pozor od příštího roku?

Pozor na to kde stavíte.domeček

Dočkat se hypotéky 2014 může být problém v případě, že pozemek pod novou stavbou nebude ve vašem vlastnictví. Nejde pouze o to, že bude patřit vaší rodině, ale problém může vzniknout například tím, že v katastru nemovitostí bude v zápisu u pozemku pouze jméno vašeho manžela, nebo manželky a dům bude stavěn, jako společný majetek obou manželů. A důvodem je občanský zákoník, který začne platit od příštího roku. Podle něj bude každá stavba se zápisem do katastru nemovitostí po novém roce, brána jako jeden celek včetně pozemku. Nebude již tedy zapsán zvlášť pozemek a stavba, ale nově evidovaná nemovitost bude jeho součástí. Hypotéka 2014 se tudíž stane problémovější i pro stavby, které byly započaty v roce 2013 a nebyly včas, tedy do konce roku zaneseny do katastru nemovitostí, ať již z legislativních důvodů, nebo jen proto, že nebyly dostavěny alespoň do výše 1. podlaží. Pokud jste tuto podmínku stihli a stavbu nechali zapsat do katastru, nic se na vaši situaci nezmění a vše poběží za starých podmínek. Pokud ne, bude nutné se současným majitelem pozemku uzavřít smlouvu o právu stavby, nebo urychleně dořešit vlastnická práva k pozemku pod stavbou.

Zástava pozemku pod stavbou

Další problémy mohou vzniknout i v případě uzavřené hypotéky, kde jste jako zástavu uvedli pozemek pod budoucí stavbou s tím, že na zástavu další hypotéky použijete rozestavěný dům, který jste nestihli zapsat do konce roku 2013. V tomto případě bude další čerpání úvěru ohroženo a nezbude vám nic jiného, než nalézt jiné řešení k financování stavby, případně jako zástavu využít jinou nemovitost.

www.freedigitalphotos.net (autor: Stuart Miles.)

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.