Kalkulačka mezd 2014. Změní se váš příjem?

Ačkoliv většina změn avizovaných v první polovině roku 2013 neprošla díky změnám na politické scéně, řada nových zákonů a vyhlášek se po 1. lednu 2014 postará o to, abychom si nudy neužili. Nedovolí nám to hlavně nový občanský zákoník, který připravil změny snad v každé oblasti našeho života a pak několik úprav daní, které se dotknou jak podnikatelů, tak zaměstnanců a jejich platů.

Nelze však říci, že by se díky těmto úpravám nějak výrazně změnily výpočty kalkulačky mezd 2014, snad kromě případného překročení stropu pro odvod sociálního pojištění. Tento strop sociálního pojištění se však upravuje každoročně a vychází z výpočtu průměrné mzdy. Určitě ale nejde o změnu, která by byla pro běžného zaměstnance s průměrným platem zaznamenatelná.

Změny v případě nemoci

peněženka

Výraznější změnu však můžeme očekávat v případě nemoci. Ne však tak v konečném výpočtu, ale spíše úpravou výplaty nemocenské. Od ledna 2014 vám v případě nemoci zůstávají první 3 dny nezaplaceny, stejně jako v roce 2013, ale zaměstnavatel vám nadále nebude proplácet náhradu mzdy 3 týdny, nýbrž jen 2 týdny. Od 15. dne neobdržíte tedy další platbu od zaměstnavatele, ale jako nemocenskou od Okresní zprávy sociálního zabezpečení. I když se kalkulačka mezd 2014 nijak výrazně nezměnila oproti loňskému roku, je možné, že chystané úpravy nás neminou a budou posunuty na příští rok, kdy výrazně pohnou s našimi peněženkami. To vše ale záleží na politice vlády, která s naší budoucností může zahýbat úplně jiným směrem. I přesto je změn, které se nás v letošním roce dotknou připraveno víc než dost.

Které změny mohou ovlivnit náš příjem?

V případě, že pracujete na Dohodu o provedení práce, byl v loňském roce váš výdělek zdaněn 15% daní od výše 5.000 Kč. V tomto roce se zdanění projeví až od částky 10.000Kč. Stejně tak je posunuta povinnost zdanit příležitostné příjmy z 20.000 na 30.000 Kč. Pozor však na často chybný výklad tohoto zdanění. Příležitostný příjem není podnikání, ke kterému musíte vlastnit živnostenský list. Jedná se pouze o příležitostnou činnost, jako je například prodej přebytků ze zahrady, poskytnutí příležitostného nájmu movitých věcí a podobně. Pokud váš příjem navyšují autorské honoráře, zvýší se měsíční hranice pro odvod 15 % daně ze 7.000 Kč na 10.000Kč. Tyto změny vám samozřejmě kalkulačka mezd 2014 nespočítá, ale kolik peněz vám přijde na účet, si lehce spočítáte už nyní na níže uvedeném odkazu – kalkulačka mezd 2014

http://kalkulacky.idnes.cz/cr_kalkulator-ciste-mzdy-2014.php

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor:phanlop88).

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.