Na základě čeho se rozlišují spotřebitelské úvěry?

Spotřebitelský úvěr je dnes pravděpodobně nejběžnější metodou, jak se domoci finančních prostředků, aniž by člověk musel čekat, než si je našetří. K tomuto peněžnímu pojmu lze však přihlížet z mnoha úhlů pohledu, respektive hledisek, na základě nichž jsou spotřebitelské úvěry rozlišovány.

Nyní si představíme ty nejzásadnější způsoby dělení.

Celková doba splatnosti

Spotřebitelský úvěr lze rozdělovat na základě doby, kdy budete zapůjčenou finanční sumu splácet. V závislosti na tom, zda jde o dny, týdny, měsíce či roky, nabízí se tyto varianty.

Úvěr může být krátkodobý, střednědobý nebo dlouhodobý.

Hlavní účel úvěru

spotrebitelske uvery

Dalším dělicím elementem je účel využití. Tedy faktor, jenž naznačuje a do určité míry i předurčuje, co si za konkrétní finance můžete pořídit. Účelové úvěry slouží pro nákup dané věci, ať už je to nemovitost, automobil nebo vybavení do domácnosti.

Daleko benevolentnější podmínky mají bezúčelové spotřebitelské úvěry, jejichž čerpání není ničím omezováno. Finance tak můžete použít na cokoliv.

Způsob zajištění úvěru

V mnohých bankovních i nebankovních institucích je kladen důraz také na ručení za peněžní sumy. Zajištěné úvěry jsou povětšinou doprovázeny ručitelem nebo zástavou, kterou tvoří buď zakoupená věc, nebo nemovitost. Vždy v odpovídající hodnotě.

Vyplacení spotřebitelského úvěru

Posledním rozlišovacím prvkem této formy úvěru je výplata. Setkáte-li se s termínem hotovostní půjčka, máte jistotu, že vám budou finance poskytnuty přímo na ruku. Opakem toho je bezhotovostní úvěr, u něhož jsou peněžní sumy převáděny na bankovní účet.

Obvykle lze zaznamenat kombinaci všech těchto aspektů, prostřednictvím nichž je možné spotřebitelské úvěry řádným způsobem škatulkovat. Praktické dělení, u něhož obvykle nechybí ani výše úrokové sazby.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: Vichaya Kyatying-Angsulee).

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.