Páteční okénko – banky v ČR 28. díl (Česká národní banka)

Zemanta Related Posts ThumbnailPoslední páteční okénko zaměřené na bankovní instituce v České republice bude samozřejmě výjimečné, o tom nemusíte mít jakýchkoliv pochyb. Předchozí, námi zmiňovaná Českomoravská záruční a rozvojová banka (čtěte zde) byla takovou finální tečkou za běžným výčtem obdobných subjektů.

Aktuální a výsledný díl totiž patří charakterově odlišné instituci, kterou je Česká národní banka, jež bývá označována zkratkou ČNB. Její prvopočátky se vážou s rokem 1919. V jejím čele stojí vždy guvernér, viceguvernéři a členové bankovní rady.

Smysl České národní banky

Jde především o správní úřad, jehož možnosti, ale zároveň i činnost je řízena samotným zákonem České republiky. Z obecného hlediska lze tvrdit, že jde o veřejnoprávní subjekt té nejvyšší moci, pakliže máme na mysli bankovní sektor.

Česká národní bankaČeská národní banka proto není ryze typickým bankovním domem, jako tomu bylo u předešlých dílů pátečního okénka. Její účel je mnohem hlubší.

  • Zabývá se devizovou činností
  • Ovlivňuje měnovou politiku
  • Zajišťuje peněžní oběh financí
  • Stará se o zúčtování bank
  • Hlídá platební styk
  • Je tou nejvyšší bankou státu

Z výše uvedeného je tedy zcela pochopitelné, že Česká národní banka dohlíží na kompletní finanční trh u nás.

Kontaktní údaje

ČNB samozřejmě poskytuje řadu hodnotných a praktických informací, které jsou dostupné a přínosné nejenom pro běžné občany, ale také firemní sektor. Chcete-li vědět více, využijte určitě kontaktní údaje Česká národní banka zde, které jsou aktuální a mohou vás přivést kupříkladu na informačně obsáhlý portál této instituce.

Rádi bychom vám prostřednictvím posledního dílu pátečního okénka poděkovali za vaši pozornost a doufáme, že vám pravidelně přinášené informace pomohly utvořit si ucelený přehled o bankách v České republice.

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.