Daňové přílohy, na které byste neměli zapomenout

Daňové přiznání musí odevzdat každý občan, popřípadě to za něho udělá jeho zaměstnavatel. Kromě potvrzení o zdanitelných příjmech však můžete vyplnit i několik příloh, díky nimž si snížíte základ daně a dopracujete se k tomu, že zaplatíte méně nebo dokonce získáte odlišně veliké vratky.

My vám nyní představíme několik daňových příloh, které vám mohou ušetřit peníze.

Potvrzení, na něž není radno zapomínat

danove prilohyPokud máte doma partnerku, respektive manželku, určitě si nechte vyplnit její čestné prohlášení, díky čemuž lze nabýt daňovou úlevu v hodnotě až 24 840 Kč. Určitých výhod je možné čerpat i na své studující děti, v rámci nichž si můžete odečítat až 8 500 Kč z daní. Obecně lze na dítě po doložení rodného listu odečíst 1 117 Kč měsíčně.

Daňové výhody lze však čerpat také v rámci vlastního bydlení či v dalších situacích.

  • Úvěry na hypotéku – platíte-li jakýkoliv hypotéční úvěr, lze odečítat uhrazené úroky za konkrétní rok, o nichž vás bude informovat vaše bankovní instituce
  • Odpočet životního pojištění – příjemným plusem v rámci daňového přiznání je i možnost odpočtu životního pojištění, respektive spořicí složky
  • Penzijní připojištění – jestliže si měsíčně spoříte na penzi částku alespoň 1 000 Kč, můžete si v letošním roce ponížit základ daně až o celkovou sumu 12 000 Kč

S darem získáte slevu až 15%

Pakliže si chcete snížit hodnotu daňového přiznání až o 15%, je třeba, abyste doložili doklad o daru, jehož realizace samozřejmě musí proběhnout za státem daných podmínek.

Pokud jste si navíc platili nadstandardní zálohy daní, bude to zohledněno v celkovém daňovém podání a můžete tak očekávat příjemnou vratku peněz.

Nepodceňujte důležité daňové přílohy, s nimiž lze poměrně výrazně ušetřit, a nezapomínejte na služby, které jsou běžně odečitatelné od základu daně.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor:Stuart Miles)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.