Jak se vymanit z dluhů

Máte dluhy, které vám už přerostly přes hlavu a nevíte, jak se z této tíživé životní situace vymanit? Věřte, že řešení se najde vždy. Důležité je, abyste neseděli s rukama založenýma v klíně, ale vzali osud pevně do rukou a začali jednat. V tomto článku najdete několik dobrých rad, jak se i vy můžete s dluhy poměrně snadno vypořádat.

Musíte vědět, kolik a kde dlužíte!

Nejdříve ze všeho je třeba reálně posoudit vaši situaci. Sami si musíte zjistit, kde všude a kolik dlužíte. Pokud například máte více půjček, vyplatí se, pokud si je sloučíte do jedné. Tuto operaci za vás provede banka a vy díky ní můžete ušetřit i tisíce korun na úrocích. Všechny instituce, u kterých máte dluh, byste měli kontaktovat a domluvit se s nimi na formě splácení. Většinou jsou věřitelé velmi vstřícní a jsou schopni vám splátky i rozložit na delší dobu. Stačí jen vůle a férové jednání. Určitě se podívejte, jak napsat žádost. To pro případ, pokud se do dané společnosti nemůžete dostavit osobně.

Exekutora není třeba se bát

Pokud jsou na vás již nařízené exekuce, neschovávejte se. I v exekučním řízení je prostor na smír. Pokud exekutoři vidí, že máte vůli své závazky hradit, může být průběh exekuce mnohem mírnější. S exekutory se nebojte jednat, mají sice své povinnosti, ale jsou to také jenom lidé. Pozor, pokud vám na telefon volá skryté číslo, vezměte to. Může to být právě exekutor, který chce s vámi nastalou situaci řešit.

Kde vzít na dluhy peníze?

Rozhodně byste se neměli uchýlit k tomu, že budete řešit dluh dluhem – tedy tak, že si vezmete další půjčky. Snažte se si domluvit takové splátky, na které budete mít. Prodejte věci, které nutně nepotřebujete, tím získáte alespoň nějaké peníze. Pomoc můžete hledat i u rodiny, která může pomoci dluhy umořit. Snažte se vydělávat co nejvíce, můžete si například vzít i práci domů apod.

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.