Jak si vybrat vhodnou banku?

Již dávno pryč jsou doby, kdy finanční trh v České republice okupovalo jen omezené množství bankovních společností, z nichž si vybral skutečně každý. Dnešní doba je v tomto ohledu daleko pestřejší, s čímž souvisí i náročnější rozhodování.

Vybrat si tu vhodnou banku, to může být proces, který vás zdrží na poměrně dlouhou dobu, pakliže budete dostatečně obezřetní. Trh totiž obývá poměrně velké kvantum bankovních institucí, jež se odlišují především produktovým portfoliem nabízených služeb.

Zaměřte se na správnou ekonomiku banky

jak si vybrat bankuNežli vůbec přistoupíte k porovnání několika bank, soustřeďte se nejprve na jejich zisky, které by měly být za několik posledních měsíců až let v kladných a rychle rostoucích číslech. Tyto údaje lze poměrně rychle a zcela bezplatně získat prostřednictvím výročních zpráv, jež o hospodaření prozrazují mnohé.

Finanční síla obvykle souvisí i se samotnou velikostí banky, o čemž se lze dočíst na internetovém portálu konkrétní instituce.

Výše poplatků a dostupnost služeb

Neopomenutelným faktem je samozřejmě i cena předkládaných služeb, ať už jde o osobní nebo firemní účty. Soustředit byste se měli hlavně na cenu základních a nadstandardních balíčků, které bývají v případě některých institucí zcela zdarma.

V neposlední řadě je to také komfort z využívání bankovních produktů. Přihlížejte proto k dostupnosti poboček, ale především k dostatečnému množství bankomatů, jež by se neměly nacházet pouze ve velkých městech.

Z předních favoritů bankovního sektoru lze jmenovat určitě Komerční banku, Českou spořitelnu, Air Bank, FIO, Citibank, Equa Bank, mBAnk, ZUNO Bank, Poštovní spořitelnu, Raiffeisenbank a další. Každý ze subjektů má své klady a zápory, jež mohou vyplynout z praktického srovnání výše uvedených věcí.

Pakliže zvolíte chybně, nezoufejte, banku můžete samozřejmě změnit.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: Sujin Jettkasettakorn).

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.