3 tipy, jak si usnadnit práci s účetnictvím

Ne každý podnikatel se vyzná v oblasti účetnictví natolik, aby mohl v klidu říci, že správně odvádí daně a finanční úřad jej nemůže za nic kárat a dávat mu penále a pokuty. Vyznat se v daňových zákonech je často obtížné i pro lidi, kteří se tomu věnovali ve škole. Proto vám přinášíme několik tipů, díky nimž pro vás vedení účetnictví nebude noční můrou.

1. Pokud to jde, přejděte na daňovou evidenci

Na každý, kdo podniká, musí vést klasické účetnictví, dříve zvané jako podvojné. Drobní živnostníci, kteří nemají takové obraty, mají ze zákona možnost vést pouze zjednodušenou daňovou evidenci. Možná si ji dříve pamatujete pod názvem jednoduché účetnictví. Daňová evidence je mnohem jednoduší a rychlejší.

2. Zaměstnejte vlastního účetního

S daněmi se nemusíte trápit sami. Pokud vlastníte větší firmu, vyplatí se zaměstnat účetního, který si vše vezme na hlavní či částečný pracovní úvazek na starost. Stačí najít dobrého odborníka, na kterého bude spolehnutí. Důležité jsou zejména jeho předchozí zkušenosti, vždy proto žádejte reference.

3. Najměte si externí firmu

TRIARIOSVlastního účetního si na každý může dovolit, protože je drahý. To se týká jak živnostníků, tak i menších firem. V tom případě se více vyplatí najmout si externí společnost, která účetnictví provede  vaší firmě na zakázku. Doporučit můžete renomovanou společnost Triarios, která vede účetnictví na Praze 5 i v dalších oblastech ČR mnoha významným, ale i drobným firmám a živnostníkům. Výhodou je, že její experti mají v oblasti daní a účetnictví dlouholeté zkušenosti. Mohou vám pomoci s případnou komunikací s finančním úřadem, zajišťují také audity, případně poskytují daňové poradenství. Služeb účetní společnosti Triarios lze využít jednorázově, případně i dlouhodobě. Zkrátka tak, jak se vám to bude hodit, nebo jak aktuálně potřebujete.

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.