Co je to RPSN?

Pojem, se kterým se setkávají především zájemci o půjčky, ať už bankovního či nebankovního charakteru. Čtyři písmena, pod jejichž významem se ukrývá poměrně praktická pomůcka při vyhodnocování výhodnosti konkrétního úvěru.

Již samotný název této zkratky mnohé prozrazuje. RPSN je totiž roční procentní sazba nákladů. Občas špatně zaměňovaný výraz s úrokovou sazbou je daleko obsáhlejší, než se na první pohled zdá.

Jak poznat výhodnou půjčku?

rpsnJeden by si řekl, že na základě klasické úrokové sazby, podle čehož se i většina lidí rozhoduje. Opak je však pravdou. S úvěrem je spojena i řada nejrůznějších poplatků, které je třeba k úrokům připočíst a nutno říci, že každá společnost má naprosto odlišné podmínky. Toto kritérium je tedy skutečně neporovnatelné.

Od toho je zde zákonem vyžadované RPSN, jež musí být udáváno u všech půjček vyšších jak 5 000 Kč. Kromě úrokové sazby jsou v této roční sazbě zahrnuty i další náklady, které mohou mít všemožnou podobu.

  • Poplatek za vedení účtu
  • Poplatek za poskytnutí půjčky
  • Poplatek za využívání poskytnutého úvěru
  • Poplatek za pojištění a mnohé další

RPSN pro snadné porovnání půjček a úvěrů

Jak správně tušíte, je RPSN téměř jediným reálným vodítkem pro srovnání výhodnosti několika finančních produktů najednou. Přispívá k tomu i fakt, že RPSN je roční procentní sazbou, nemůže tedy dojít k mýlce, jako u běžné úrokové sazby, která mnohdy bývá uváděna za kratší časové období – půlrok nebo čtvrtrok.

Díky povinnosti lze tento údaj nalézt u jakékoliv půjčky. Vzhledem k tomu, že mnohé prozrazuje, bývá povětšinou uváděn menším písmem na špatně dohledatelných místech, aby svojí velikostí nevystrašil potenciálního zákazníka, který se zatím kochá smyšleně nízkou úrokovou sazbou bez jakýchkoliv poplatků a dalších nákladů.

Neberte RPSN na lehkou váhu.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: mistermong).

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.