Jak splatit dluhy?

Zadlužení se v dnešní době týká drtivé většiny obyvatel naší republiky. Hypotéky, půjčky, úvěry a jiné služby jsou v dnešní době naprosto běžné a nijak výjimečné. Výjimečný je spíše člověk, který dluhy nemá. Vždy je ale třeba jednat opatrně, když dluhy máte. Velmi snadno vám mohou lidově řečeno přerůst přes hlavu a dostanete se do svízelné situace, ze které budete jen těžko unikat. Jak splatit dluhy, když už jich je příliš?

Minimalizujte náklady

Všichni dlužníci by se měli snažit minimalizovat své provozní náklady, aby mohli dluh co nejrychleji splatit. I když nyní máte dost financí k pravidelnému splácení, za pár měsíců už to tak být nemusí. Snažte se ušetřit peníze kdekoliv můžete. Fixní náklady, jako jsou náklady na dopravu, na jídlo a na provoz domácnosti se snižovat nedají. Ušetřit se dá ale i na mobilním volání. Zjistěte si, zda byste nemohli mít lepší tarif. Zjistěte si také, zda nemůžete odebírat levněji plyn s elektřinou. Snažte se zjistit, zda odebíráte kvalitu za nejnižší možnou cenu. To je recept, jak ušetřit.

I kontokorent může být past

zrusenikontokorentu-300x199Vycházíte měsíčně s financemi jen tak tak a stává se vám, že ke konci měsíce už peníze docházejí, ale do výplaty ještě pár dní zbývá? Proto nabízí bankovní společnosti kontokorent, tedy možnost jít na běžném účtu i do mínusu. Pochopitelně s vysokým úrokem. Kdykoliv jdete do mínusu, musíte si být jistí, že se co nejdříve zase vrátíte do kladných čísel. Pravidelné využívání kontokorentu vás připraví o hodně peněz. Pokud si nejste jistí, že se do kladných čísel rychle vrátíte, raději si zjistěte, jak zrušit kontokorent.

Pokud si musíte půjčit, vybírejte obezřetně

Pokud opravdu nemáte dost peněz a potřebujete si půjčit, obezřetně si vybírejte, u koho si peníze půjčíte. Ideálně od rodiny nebo velmi dobrých přátel. Zde budou nejnižší úroky. Bankovní a nebankovní společnosti se řídí jistými pravidly, ale pozor na podvodníky, kterých je stále více a chtějí vás dovést jen k exekuci. Vždy si přečtěte podmínky půjčení peněz a uznání dluhu. Důsledným přečtením se můžete vyvarovat mnoha velkým potížím.

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.