Jaké volit podílové fondy?

Disponujete větším množstvím finančních prostředků, které byste chtěli výhodným způsobem investovat? Zaujali vás podílové fondy, netušíte však dopředu, jaký si zvolit? Pak se vám na tuto otázku pokusíme pomoci odpovědět.

Abychom mohli přistoupit ke konkrétnímu řešení peněžních situací, je třeba si přestavit ty nejznámější a nejvyužívanější podílové fondy.

  • Akcie
  • Dluhopisy
  • Fondy peněžního trhu
  • Fondy smíšené
  • Fondy garantované
  • Fondy fondů.

Zjistěte, jaký jste typ investora

Volba podílového fondu se samozřejmě odráží od vašich budoucích plánů a schopnosti snášet psychické riziko případného neúspěchu. Podle toho lze investory rozlišovat na dynamické, konzervativní, umírněné a agresivní.

Délka investice

podilove fondyZákladem všeho je bezpochyby doba, po kterou chcete finance investovat. Pokud je to v řádu tří až pěti let, nabízí se fondy smíšené a akciové, které jsou určeny pro dlouhodobé cíle. Toužíte-li po tom, aby se vám investice stala i nedílnou součástí vašeho pravidelného příjmu, zainvestujte do dluhopisů v investičním horizontu dvou až tří let.

Poslední kapitolou jsou ti, jež své finance chtějí obětovat maximálně na dobu dvou let, přičemž nevyžadují téměř žádné zisky, spíše se chtějí bránit proti nepříjemné inflaci. V takový okamžik jsou bezpečnou sázkou do loterie peněžní fondy.

Výnosy a rizika podílových fondů

Při investování musíte počítat s tím, že ty nejvyšší výnosy jsou spojeny také s největšími riziky. K nim samozřejmě patří akciové fondy, ve středním pásmu se pohybují smíšené fondy a dluhopisy. Nízké riziko, ale i nejmenší podíl zisku představuji již zmiňované peněžní fondy a kromě nich i zajištěné fondy.

Ve všech případech jde o oblíbenou a často vyhledávanou investici, které byste měli alespoň částečně rozumět. Pokud to tak není, obraťte se na zkušeného finančního poradce.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: jannoon028).

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.