Jakou zvolit dobu fixace u hypotéky?

Hypotéční úvěr je jednou z nejčastějších variant, jak se dopomoci k novému nebo zrekonstruovanému obydlí. S tímto finančním produktem je nejčastěji spojován výraz „fixace úrokové sazby“. Pojem, jehož významu a volbě se budeme věnovat trochu podrobněji.

Na úvod je třeba říci, že jde o období, na které si fixujete aktuální úrokovou sazbu vašeho hypotéčního úvěru. Dobu, kdy máte jistotu, že se vám velikost úroků nezmění. Nejčastěji to bývá období na 1, 3, 5, 10 nebo 15 let. Po uplynutí této doby lze povětšinou zcela bezplatně hypotéku doplatit nebo vložit mimořádnou splátku.

Kratší fixační období

doba fixaceRozhodujete-li se při volbě finanční doby, nabízí se dvě možnosti. Tou první je bezpochyby kratší časové období, za které lze považovat 1 nebo 3 roky. Varianta, která v sobě ukrývá několik výhod, ale také nevýhod.

Právě krátký čas je příslibem daleko nižších úrokových sazeb a možnost brzkého doplacení hypotéčního úvěru. Nevýhodou však může být velikost úroků po skončení této doby, protože úrokové sazby jsou měnnou záležitostí, jež se odráží od aktuálního trhu a České národní banky.

Delší fixační období

Opačnou volbou je delší fixace, která započíná na hranici 5 let, jež je často označována za zlatou střední cestu a pokračuje 10 a 15 lety.

V tomto případě získáte určitou záruku stejné úrokové sazby, díky čemuž víte, že v následujících letech budete platit totožně vysoké splátky, jež neomezí váš rodinný rozpočet.

Nevýhodou delší fixace jsou vyšší úrokové sazby a nemožnost bezplatného vkladu finančních prostředků.

Shrnutí…

Volba konkrétní doby fixace u hypotéčního úvěru je individuálním rozhodnutím každého člověka, který by měl zvážit především vývoj svých příjmů a výdaje rodinného rozpočtu v následujících letech. Roli hraje také to, zda očekáváte větší příjmy do kasičky a plánujete mimořádné splátky či nikoliv.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: phanlop88).

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.