Ministerstvo financí – informační portál nejen o financích

Ministerstvo financíPokud hledáte informace o daních, cenách pohonných hmot, státních dluhopisech, hospodaření státu nebo finančních trzích, existuje jednoduchá rada, jak získat rychlou odpověď na všechny dotazy. Dejte do vyhledávače spojení Ministerstvo financí nebo rovnou přejděte na stránky www.mfcr.cz,kde najdete informace o placení daní, aktuálním způsobu podávání daňových přiznání ale zrovna tak informace o finančních institucích v České republice. K dispozici jsou na stránkách Ministerstva financí také interaktivní daňové formuláře.

Hospodaření státu

V tomto oddíle najdete informace o tom, jak se disponuje s majetkem státu, podrobnosti o vydávání státních dluhopisů a také zásadní dokument – Vládní návrh o státním rozpočtu. Zjistíte zde, v jakém stavu jsou privatizační projekty, jak velký objem prostředků se vynakládá na likvidaci ekologických škod nebo stav zadluženosti územních rozpočtů.

Finanční trh

Když se řekne finanční trh, většinu z nás asi napadne, že souvisí s obchodováním s cennými papíry. Patří sem ale i ratingové ohodnocení a dohled nad ratingovými agenturami, důchodová reforma, stavební spoření, spotřebitelské úvěry a ochrana spotřebitele, pojišťovnictví nebo hospodaření investičních fondů.

Dotace

Samostatnou obsáhlou kapitolou, kterou spravuje Ministerstvo financí, jsou dotace – ať veřejného nebo soukromého sektoru. Pokud chce někdo o dotace zažádat, na stránkách Ministerstva financí najde podrobný přehled fondů i návod, jak postupovat při podání žádosti.

Přehled splatnosti daní a způsob podání přiznání

Zapomětliví najdou na stránkách Ministerstva financí všechny termíny podání toho kterého daňového přiznání a datum splatnosti konkrétní daně. DPH je možné od 1. ledna 2014 přiznávat pouze elektronicky.

Požadavky na elektronický podpis

Když při elektronickém podání formulářů stažených z portálu Ministerstva financí použijete elektronický podpis, musí splňovat podmínky definované v § 11, odst. 3 zákona č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu, ve znění pozdějších předpisů. Pro tuto identifikaci osoby je používán Identifikátor MPSV. Pokud elektronický podpis nesplňuje výše uvedené požadavky, nelze jej při podepisování použít.

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.