Vkladní knížky a něco o nich

Pojem vkladní knížka je znám především starší generaci, ještě z dob, kdy byl tento finanční doklad zcela anonymní a s penězi disponoval ten, kdo knížku právě vlastnil. Takový model evidence je však od roku 2002 naprostou minulostí a dnes jsou vkladní knížky evidovány na konkrétní osobu.

I přes svoji nízkou úrokovou sazbu mají stále velkou spoustu svých zastánců, kteří oceňují hlavně přehlednost vkladů a možnost držet v ruce fyzický doklad o úsporách. Jde tak spíše o tradiční model spoření vyhledávaný konzervativnějšími spoluobčany.

Založení vkladní knížky

Rozhodnete-li se, že své finance budete spořit právě touto formou, není nic jednoduššího, než vložit minimální vklad alespoň 50 Kč, vyplnit potřebné listiny a odnést si domů malou bankovní knížku s přípisem aktuální částky.

Následné vklady a výběry probíhají v bankovní instituci hotovostně. Úroky se připisují povětšinou jednou za rok. Záleží ale na tom, jaký typ vkladní knížky využíváte.

Modely vkladních knížek

vkladni knizka

Z obecného hlediska a na základě produktové nabídky většiny bankovních institucí lze rozlišovat čtyři typy vkladních knížek, o nichž si ostatně můžete přečíst více informací zde.

  • Dětská vkladní knížka – určená pro děti odpovídajícího věku, u níž je kladen důraz na výhodnější úrokovou sazbu
  • Vkladní knížka bez výpovědní lhůty – neomezená výpovědní lhůta
  • Vkladní knížka s výpovědní lhůtou – na peníze si při výběru musíte počkat, a to v závislosti na typu bankovního produktu od několika dnů až po roky
  • Výherní vkladní knížka – bezúročná knížka, která vám však při každém vkladu nabízí možnost účastnit se slosování o peněžní ceny

Nepatříte-li mezi příznivce moderních technologií a internetové správy financí, možná to bude právě vkladní knížka, kam budete chtít krátkodobě či dlouhodobě odkládat své finance.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor:Mister GC.)

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.