Kdy nemáte nárok na daňovou úlevu?

Daňové úlevy jsou něčím, co potěší pravděpodobně jakéhokoliv poplatníka daní. Možnost, jak si snížit daně a zároveň odvést státu mnohem menší množství finančních prostředků. Ač tyto úlevy nepatří mezi velké a markantní, vždy jde o příjemný bonus.

Existuje však několik oblastí a životních situací, kdy nelze získat daňovou úlevu v roce 2014. Nyní si představíme ty nejzásadnější z nich.

Jste důchodce? Zapomeňte na slevu!

sleva na daniPrvním typickým příkladem je sleva na poplatníka, kterou v žádném případě nezíská důchodce, ať už pracuje na jakýkoliv druh pracovní smlouvy nebo je samostatně výdělečně činnost osobou.

Ostatně většina OSVČ, jež využívají především výdajových paušálů, může postřehnout řadu omezení, která se týkají naprosto všech. Například nelze upotřebit donedávna tíženou slevu na manželku nebo zvýhodnění na děti, jež bylo omezeno v poslední době.

Co se týče dětí, lze získat daňovou úlevu pouze v klasickém pracovním vztahu, má na ni však nárok pouze jeden z rodičů.

Daňová úleva na manželku

Kapitolou samou o sobě je právě ona zmiňovaná manželka. Abyste mohli nabýt úlevu, musí být její čistý zisk minimálně 68 000 Kč. Jde skutečně o zisk, tedy nikoliv o celkový příjem.

Určitá omezení lze postřehnout také v případě daňové slevy na nevlastní dítě partnerky. Nestačí, že s danou ženou pouze žijete, ale její dítě musíte mít buď ve vlastní péči, nebo osvojené.

Sleva na studenta

Pokud je váš potomek věčným studentem, na kterého již dlouhá léta pobíráte daňové zvýhodnění, neradujte se. Hranice pro přiznání potřebné slevy je totiž limitována věkem 26 let.

Pakliže uvažujete o jakékoliv slevě, která vám může ušetřit peněžní prostředky, obracejte se ideálně na daňové poradce, jež vám z aktuální životní situace a dle konkrétních příjmů řeknou, jaké daňové úlevy se vás týkají a které nikoliv.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: ddpavumba).

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.