Zadlužení Češi: Aktuální statistiky pro rok 2017

 

Půjčujeme si na letní dovolené, automobily, bydlení, ale i spotřební věci. Není se proto čemu divit, že zadlužených Čechů stále přibývá. Jaké půjčky patří mezi ty nejoblíbenější? Kde je situace z hlediska zesplatněných dluhů nejhorší? Na co si půjčujeme nejčastěji a kolik osob je ohroženo exekucí? Odpovědi na všechny tyto a spoustu dalších otázek budou součástí následujících řádků.

Nejoblíbenější půjčky jsou ty rychlé

Pokud bychom se podívali na nejoblíbenější typy půjček, pak dospějeme k názoru, že hlavním kritériem při výběru vhodného produktu bývá pro řadu klientů rychlost poskytnutí finančních prostředků. Na pomyslné přední příčce tak stojí rychlé půjčky, které může člověk sjednat online a peníze obdrží na bankovní účet v rekordně krátkém čase.

Neméně oblíbené jsou však i půjčky bez doložení příjmu, kdy věřitel ověřuje příjem žadatele skrze interní databáze a půjčky bez registru, které skončily na třetím místě. Pokud žadatele odmítnou v bance kvůli záznamu v registru, jeho jedinou šancí je nebankovní společnost, pro kterou není záznam v registru překážkou. V tomto případě je však nutno počítat s vyššími úroky, kterými si společnost kompenzuje nemalé riziko, jenž tímto úvěrováním podstupuje.

Nejhorší situace je paradoxně v Praze

Pokud bychom se podívali na problematické dluhy, pak dospějeme k názoru, že nejvíce dlužníků bydlí v našem hlavním městě. Velmi podobná je však i situace v okresech, které dlouhodobě sužuje vysoká nezaměstnanost. Vysoký počet problémových dluhů je například také v Karviné, Mostě, Chrudimi nebo Chomutově. O situaci informuje níže uvedená mapa, která vychází z dat a statistik společnosti KRUK.

Zdroj: zpravy.aktualne.cz

Dlužníků před exekucí je nejvíce v Moravskoslezském kraji

Spousta osob v České republice je na pokraji finančního zhroucení. Jejich dluhy jsou zesplatněny, což znamená, že věřitel ruší výhodu splátek a chce dluh v plné výši k určitému datu zpět. Nejvíce takto „postižených“ dlužníků žije v Moravskoslezském kraji, kterému šlape na paty kraj Ústecký a Středočeský. Pokud bychom se podívali na věkové kategorie dlužníků, pak dospějeme k názoru, že nejhůře jsou na tom lidé v důchodovém věku. Ovšem exekuce se nevyhýbají ani mladým studentům a absolventům do 24 let.

Muži se zadlužují více než ženy

Nepsaným pravidlem je též skutečnost, že muži se obecně zadlužují více než ženy. Třeba v hlavním městě Praha činí problematický (zesplatněný) dluh muže 33 438 korun. Žena žijící v našem hlavním městě je na tom o více než tři tisíce „lépe“. Její průměrný dluh činí 30 159 Kč. Hned po Praze mají nejvyšší zesplatněný dluh obyvatele Karlovarského a Jihočeského kraje. Tomu šlape na paty kraj Středočeský a Liberecký.

O dalších krajích informuje následující tabulka:

Zdroj: zpravy.aktualne.cz

Na co půjčujeme nejčastěji?

Možná vás napadne, že nejvíce si lidé půjčují na výstavbu nebo pořízení vlastního bydlení. Bydlení ale skončilo až na pomyslné druhé příčce. Bezkonkurenčně nejčastěji si lidé berou půjčky na pořízení vlastního automobilu (32 %). Koupě či výstavba bydlení je pak v tomto žebříčku zastoupena 30 %, kterému šlape na paty vybavení a zařízení domu či bytu (29 %). Na spotřební elektroniku si půjčuje asi 13 % osob, na nečekané výdaje asi 7 % dotázaných. Výjimkou však nejsou ani půjčky na dovolenou (5 %), potraviny (3 %), nákup dárků (2 %) nebo školní pomůcky a knihy pro děti (2 %).

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.