Co je to kontokorent?

Kontokorentní úvěr je bankovní službou, která je v současné době poskytována pravděpodobně všemi finančními institucemi na trhu. Její výskyt je především u bankovních a podnikatelských účtů, jejichž je nedílnou součástí. Zřízení kontokorentu je obvykle podmíněno podepsáním smluvního dodatku.

Bankovní službu lze přirovnat k určité půjčce, i když to na první pohled nemusí být každému ihned zřejmé. Jde ve své podstatě o to, že vám banka umožní čerpat finanční prostředky na účtu do mínusu. A právě tato debetní hranice je stanovena příslušnou smlouvou.

Vyšší platební schopnost

Praktický kontokorentní účet je možností, jak se zajistit pro případ nedostatečného množství peněžních prostředků. Zamezíte například situaci, kdy se vám v jednom měsíci nashromáždí větší množství plateb, a vy díky kontokorentu nepůjdete do mínusu.

kontokorent

Pozor si však dejte na to, že nic není zadarmo.

  • Úrokové sazby kontokorentního účtu se pohybují od 10 % do 20 %
  • Při překročení vašeho finančního limitu se vystavujete placení vysokého penále

Vždy si při podpisu smlouvy ohlídejte, jak vysokou částku můžete v rámci kontokorentu čerpat. Obvykle tato suma započíná na hranici 5 000 Kč a dle bonity klienta dosahuje dvou čistých měsíčních příjmů.

Jaký zvolit typ kontokorentu?

Při výběru té správné peněžní rezervy vám bude nápomocen jeden z našich článků „Vybíráme vhodný typ úvěru“. Padne-li volba na populární kontokorent, setkáte se pravděpodobně s dvěma podobami.

  • Nezajištěný debet – není nutné ručit
  • Zajištěný debet – poskytnutou finanční sumu je nutné zaručit jiným zdrojem financí, jako jsou například termínované vklady

I přes vyšší úrokovou sazbu patří kontokorentní úvěr k velice oblíbeným, a to především proto, že jej můžete využívat opakovaně v závislosti na svých aktuálních příjmech a výdajích.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor:ddpavumba)

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.