Jak na pojištění nemovitosti a majetku?

Jak jste na tom s pojištěním nemovitosti? Průzkumy nám obecně říkají, že Češi jsou v tomto směru zodpovědní. Řeší ho dokonce více než pojištění zdravotní. To je velmi zajímavý fakt. Stále se ale stává, že jsou lidé při jeho zařizování špatně informování. Jednou z častých chyb je například neznalost rozdílu mezi pojištěním domácnosti a nemovitosti. To si vysvětlíme hned na začátku.

Pojištění domácnosti peněžně kryje pouze vybavení domácnosti – neboli to, co se v objektu přímo nachází. Nemovitost pak kryje samozřejmě přímo vybranou nemovitost (dům, byt, chata…) a její stav.

Předem si zjistěte více

Před sjednáním pojištění si pečlivě nechtě projít hlavou, co všechno je doopravdy nutné pojistit. Nutná proto bude možná i kombinace. Pojištění domácnosti se vztahuje například na elektroniku, nábytek a také oblečení. I to má často velmi velkou cenu a to nemusíte zrovna nakupovat jen podle značek. U dobrého pojištění také nehleďte přímo na cenu. Za kvalitu je třeba si připlatit. Nejlevnější nabídka může často znamenat špatného ocenění, problémy s vyplácením a také málo výhod pro klienty.

Doporučujeme si předem zjistit hodnotu nemovitosti. Znát by jí tak jako tak měl každý zodpovědný majitel. V takovém případě se ochráníte proti podcenění. Pojišťovny mohou dokonce podpojištění trestat penálem. Dojít samozřejmě může i k opačnému problému – neboli přepojištění neboli nahodnocení. Pojišťovny si cenu umí velmi dobře zjistit, a pokud dojde k pojistné události, nemusejí vám částku vyplatit.

Pojištění odpovědnosti

Nezapomínat by se nemělo ani pojištění odpovědnosti. Zejména pro ty, jež pracují s penězi. U kasy může dojít při rychlém tempu k nepozornosti velmi rychle. To je vždy velmi nepříjemné. Omylem lze také zničit cizí majetek. A je jedno zda se jedná o kamaráde, kolegu nebo úplně neznámou osobu.

Zjistěte si více o nejrůznějších pojištěních na https://ergo.cz.

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.