Jak si poradit s exekucí?

Exekuce je nemilou záležitostí, která postihuje především lidi, jež se vlastní či cizí vinou dostali do dluhové pasti a nemají peníze na splácení. Pak přichází na přetřes exekutor a postupné zabavování majetku. Pakliže jste se do takové situace dostali, přinášíme vám několik praktických rad.

Základní rady při exekuci

V první řadě byste měli být důslední při vyzvedávání pošty, protože při exekuci vám budou chodit důležité dokumenty. Pokud některý z nich zapomenete vyzvednout nebo na jeho obsah nebudete reagovat, exekuce se může zbytečně prodražit.

Celý postup konzultujte s exekutorem a zároveň se mu snažte vycházet vstříc. Pokud dojde na zabavování majetku, pohlídejte si takovou činnost a dbejte na výslednou podobu celého soupisu. Snažte se své dluhy nikterak nenavyšovat, a to ani ignorací probíhající exekuce.

Obrana proti exekuci

Jako kterýkoliv jiný dlužník máte samozřejmě možnost odvolat se proti exekuci k soudu, a to v případě, že se cítíte jako poškozený nebo něco v rámci tohoto procesu neprobíhá tak, jak má. Jde přece jenom o vaše osobní věci, jež budou zabavovány, takže byste si měli pohlídat i ty nejmenší detaily a snažit se zmírnit následky exekuce.

Nejlepším řešením je chovat se ke svým finančním závazkům tak, abyste se do exekuce vůbec nedostali.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: Stuart Miles).

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.