Jak správně zdanit příjem z prodeje nemovitosti

Většina lidí v našem státě je už zvyklá na to, že příjem je zapotřebí zdanit. Jsou každopádně výjimky, které se tuto povinnost snaží obejít, těm se ale věnovat nebudeme. Příjem samozřejmě nemusí pocházet jenom z vaší běžné nebo podnikatelské činnosti, kde jste povinni jej danit.

Určitou formou příjmu je také prodej nemovitosti libovolného typu. Po realizaci takového obchodu se velká spousta lidí ptá, je nutné danit příjem z prodeje nemovitosti či nikoliv? Na to neexistuje zcela jednoznačná odpověď, protože je tu hned několik výjimek, kdy se takové dani můžete vyhnout.

Kdy nemusím zdanit příjem z prodeje nemovitosti?

První případ se týká vlastnického práva a samotného bydliště. Zjednodušeně řečeno, danit nemusíte příjem z prodeje nemovitosti, kterou vlastníte alespoň pět let. Pokud máte v tomto objektu trvalé bydlení, pak se tato doba dokonce výrazně zkracuje. Stačí, když máte v nemovitosti nahlášené bydliště po dobu dvou let.

Další případ osvobození od daně přichází v okamžiku, kdy jednu nemovitost prodáte za účelem získání peněžní sumy na nákup nemovitosti nové. Tento proces musí být zrealizován v období jednoho roku.

monika1607 / Pixabay

Zdanit příjem z prodeje nemovitosti není třeba ani u družstevního bydlení, a to v okamžiku, kdy převod členských práv k bytu byl ve vašem vlastnictví alespoň po dobu pěti let, která je v tomto segmentu takovým zlomovým časovým intervalem.

Osvobozeni od daně budete také v situaci, kdy po svých příbuzných v přímé linii zdědíte nemovitost a rozhodnete se ji obratem prodat. Pak není podstatné, jak dlouho takový objekt vlastníte vy, ale jak dlouho jej vlastnil zůstavitel.

Jak sami můžete vidět, téma zdanění příjmu z prodeje nemovitosti není tak jednoznačné, jak se na první pohled zdá. Dani se zkrátka můžete vyhnout, a to celkem přirozenou cestou, viz výše uvedené body.

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.