Jak zdanit příjem z brigády?

Léto se blíží mílovými kroky a s ním také možnost nejrůznějších brigád pro studenty. Ti toto období celkem s nadšením vyhledávají, protože mají jedinečnou příležitost přivýdělku. Jenže, počítat je třeba i s tím, že příjmy z brigád je mnohdy nutné zdanit tak, jak ukládá stát.

Jestliže jste v této oblasti neznalí a nemáte představu o tom, jak vše funguje, začtěte se do následujících řádků, jež vám vše potřebné osvětlí.

Záleží na tom, jakou dohodu uzavřete

Ještě, než nastoupíte do dané práce, čeká vás jednoduchý administrativní proces. A tím je podepsání příslušné smlouvy. V tomto směru se vám nabízí hned dvě odlišné možnosti lišící se použitím a také následným zdaněním.

  • Dohoda o pracovní činnosti
  • Dohoda o provedení práce

Dohoda o pracovní činnosti

Ta na první pohled vypadá jako klasická pracovní smlouva se všemi svými náležitostmi. Na dohodu o pracovní činnosti můžete mnohdy narazit pod zkratkou DPČ. V tomto případě se setkáte s jedním důležitými termínem. A to je maximální průměrná pracovní doba, která by za týden neměla překročit hranici 20 hodin za 52 týdnů.

Pokud bude hrubá měsíční mzda výší jak 2 500 Kč, počítejte s tím, že budete muset odvádět sociální a zdravotní pojištění, včetně daně z příjmu ve výši 15 %. Jiné časové omezení vás nebude limitovat.

Aymanjed / Pixabay

Dohoda o provedení práce

Jako druhá možnost se nabízí dohoda o provedení práce označovaná jako DPP. Tu je třeba několik posledních uzavírat pouze písemně. Ještě před rokem 2011 to bylo možné provést i ústně. Zde se připravte na omezení, a tím je 300 pracovních hodin ročně. Nutno podotknout, že se tento údaj vztahuje pouze na jednoho zaměstnavatele. A těch můžete mít během roku více.

Zde se platí jen daň z příjmu ve výši 15 %. Zdravotní a sociální pojištění budete hradit až při překročení měsíčního výdělku nad 10 000 Kč.

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.