Novinky v penzijní reformě

senior

Penzijní reforma přišla s 1. 1. 2013. Jde o celou řadu novinek, které je potřeba si dopodrobna vysvětlit. Prvním krokem je transformace základních fondů. Jde totiž o to, že v současnosti poskytované penzijní připojištění dozná celé řady změn. Hlavní změna bude v tom, že nebude možné po určité době vystoupit a také, že fondy nebudou muset každoročně vykázat alespoň nulový zisk. Tím pádem můžeme očekávat výrazně lepší i výrazně horší výsledky.

seniorZměna příspěvku od státu je také důležitou změnou, na kterou je potřeba myslet. Není totiž radno podcenit své spoření na důchod. Do dneška stačilo přispívat si 100 Kč měsíčně a člověk měl nárok na státní podporu. A pokud přispíval 500 Kč měsíčně, mel nárok na maximální podporu. Od 1. 1. 2013 je vše jinak. Musíte si přispívat alespoň 300 Kč měsíčně, aby byl nárok alespoň na nějakou státní odměnu, a maximální odměnu dostanete až s 1 000 Kč příspěvkem měsíčně. K tisícovce měsíčně vám stát přidá 230 Kč. Pokud si tedy budete stále spořit 100 Kč měsíčně, od státu už nedostanete jako podporu vůbec nic. Takže na tom pamatujte a nezapomeňte si změnit výši svého příspěvku ve vašem stávajícím penzijním fondu.

Zavedení druhého pilíře je další změna, která je zcela zásadní. Nový pilíř má fungovat tak, že do něj budou putovat peníze přímo z vaší mzdy, místo státu, ale vy si k této částce budete muset přidat svou část peněz v podobě několika procent. Tuto změnu může udělat každý, kdo má o nové důchodové spoření zájem. Avšak pokud je vám více než 35 let, můžete se rozhodnout pouze do konce června 2013. Pak už nebude možné vstoupit ani vystoupit z druhého pilíře.

Řada analytiků se na penzijní reformu dívá skepticky a příliš ji nevěří. Ono ani opoziční strany vlády nejsou této změně nakloněny a říkají, že až se dostanou k moci, tak celý druhý pilíř zruší. To je největší riziko, které v současnosti celý systém obnáší. Je potřeba se dobře rozmyslet, jestli do druhého pilíře vstoupit nebo nevstoupit. Vystoupit totiž už nebude možné.

použité obrázky převzaty z webu www.freedigitalphotos.net

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.