Vyplatí se investovat do korporátních dluhopisů?

Možností investování peněz je v dnešní době celá řada, avšak ne každý druh investice se vyplatí. Z hlediska investování jsou nejdůležitějšími aspekty především výnosy a míra rizika. Asi nikdo by nechtěl investovat peníze tak, aby si nic nevydělal, prodělal či dokonce o investované peníze přišel. Dluhopisy jako druh investice jsou obecně méně rizikové než akcie. Lze je rozdělit na státní, komunální a korporátní. A které z nich se nejvíce vyplatí?

Skvělý výnos

Již ze samotného názvu je zřejmé, že státní dluhopisy jsou vydávané státem, komunální pak jednotlivými obcemi a městy a korporátní dluhopisy vydávají soukromé firmy. Z hlediska jejich výnosnosti jsou na tom nejlépe korporátní dluhopisy. Jejich výnos je mnohonásobně vyšší než u řady jiných druhů investic. Státní dluhopisy většinou přináší jen velmi malý zisk, o který vás připraví inflace. Komunální dluhopisy nejsou tak časté a platí pro ně téměř totéž, co pro dluhopisy státní. Ohledně rizikovosti jsou na tom naopak nejlépe státní a komunální dluhopisy a o něco hůře pak korporátní dluhopisy, jelikož přece jen stát zkrachovat nemůže tak jako firma.

Na co si dát pozor?

Při investování do dluhopisů je proto třeba si dát pozor na zmíněný výnos a míru rizika. Nákup dluhopisů je v podstatě taková půjčka pro firmy a je logické, že se může stát, že dlužník vám půjčené peníze jednoduše nevrátí. Před samotnou investicí do korporátních dluhopisů je proto třeba analyzovat a zhodnotit situaci a pravděpodobnost, zda je firma schopná investované peníze vrátit a vyplácet sjednané úroky. K tomu vám může pomoci analyzování hospodářských výsledků a celé historie dané firmy. Také záleží na jejich aktuálních projektech, produktech a službách.

Prověřená společnost

Vybrat správnou firmu samozřejmě nemusí být jednoduché. Pro veřejné nabízení korporátních dluhopisů však musí firma vždy získat povolení neboli prospekt od ČNB, tudíž ne každá firma může dluhopisy vydávat. Díky tomu je zaručena určitá přijatelná míra rizika, jelikož firma má řadu zákonných povinností, podléhá kontrole a musí být zcela transparentní. Investice do korporátních dluhopisů se tedy vyplatí, ale určitě nikdy nepodceňujte analyzování jejich hospodářských výsledků. Prověřenou společností, která je na trhu již přes 15 let, je společnost EMTC – Czech a.s. Dluhopisy EMTC slouží pro rozvoj edukativní aplikace Lipa Land od Learning.  Díky dluhopisům se můžete i vy stát součástí rozvoje těchto projektů.


Tento článek je ve smyslu zákona propagačním sdělením. Základní prospekt ze dne 26. 2. 2019 schválený Českou národní bankou rozhodnutím ze dne 5. 3. 2019, , č.j. 2019/025137/CNB/570, které nabylo právní moci dne 7. 3. 2019, ve znění jeho dodatku č. 1 schváleným Českou národní bankou rozhodnutím ze dne 30. 4. 2019, které nabylo právní moci dne 3.5. 2019, jenž je zveřejněn byl uveřejněn na webových stránkách www.emtc.cz v sekci Pro investory, podsekci Prospekt ČNB, a v papírové podobě je možné jej získat v sídle společnosti EMTC – Czech a.s. na adrese Palmovka Open Park IV, Voctářova 2497/18, 180 00 Praha 8 v přízemí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.