Provozujete e-shop? Pak jedině v souladu s EET

eet

Provozování internetového obchodu, to není jen online řešení, trocha skladových zásob a je po starostech. Tak to v dnešní době rozhodně nefunguje. Myslet byste měli také na legislativu a splnění nejrůznějších povinností. V této souvislosti se nabízí pojem EET neboli elektronická evidence tržeb, která byla v České republice spuštěna v roce 2016. Od té doby v jednotlivých vlnách pokrývá v podstatě všechny živnostníky. Internetových obchodů nevyjímaje.

E-shop a EET

Klást byste si tedy měli zásadní otázku, zda váš e-shop provozujete v souladu s EET, respektive jestli víte, kdy tento systém správně použít. Nutno podotknout, že internetových obchodů se EET týká od 1.3. 2017. A kdy jej tedy použít?

Pokud přijímáte libovolný obnos peněz za prodané zboží v hotovosti, musíte mít EET. V takový okamžik této povinnosti podléháte a není z toho cesty ven. Na druhou stranu je vhodné zmínit, že třeba bezhotovostní platby EET nepodléhají. A tím pádem máte o starost méně. To samé se mimochodem týká i platebních karet. Pokud jimi zákazník zaplatí, EET vás nemusí zajímat.

Otázky ohledně dobírky

Každého provozovatele e-shopu jistě napadne, jak je to s platbou na dobírku, která je mezi českými zákazníky ještě stále rozšířená? V tomto směru platí obdobné pravidlo, jako je uvedeno výše. To znamená, že cokoliv k vám přijde v hotovosti, musíte prohnat přes EET. Když máte svého vlastního kurýra a vybírá peníze od zákazníků v hotovosti, podléhá to EET. A to i v případě, že vám dopravu zajišťuje velká přepravní společnost a vybrané peníze vám přiveze v hotovosti.

Výjimkou je pouze model, kdy sice přepravní společnost vybírá peníze v hotovosti, vám jako majiteli e-shopu je však pošle bezhotovostně. Na takové platby se EET nevztahuje. Je tedy důležité si uvědomit, jakým způsobem dorazí peníze k vám jako k provozovali e-shopu, zda v hotovosti či bezhotovostně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.