Jak vybrat penzijní strategii

Reklamní kampaň na druhý pilíř důchodové reformy
penzijní strategie

obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: Ambro)

Penzijní strategii bychom měli volit vždy podle svého nejlepšího přesvědčení. Každému se hodí něco jiného. U druhého pilíře penzijní reformy má každý možnost rozhodnout, kam své peníze nechá investovat. První variantou jsou nejkonzervativnější strategie, které jsou nejméně rizikové.

Na druhé straně ale také přináší dlouhodobě nejnižší výnos. Na opačné straně barikády pak stojí agresivní strategie s vysokým potenciálním výnosem, ale také obrovským rizikem, že se trhům nebude v daném okamžiku dařit a vy budete mít nakonec třeba i méně peněz, než jste do druhého pilíře odvedli.

To si musí každý promyslet sám. Jedno je ale fakt. Čím delší je doba, kterou v dané investiční strategii plánujete strávit, tím agresivnější strategii je možné volit.

V mladém věku není třeba se bát agresivní strategie, kterou můžete v průběhu let změnit a těsně před důchodem už mít konzervativní strategii, která udržuje vaše vydělané peníze z agresivních dob. Je to ale vždy a pouze na rozhodnutí majitele účtu, který do druhého pilíře posílá své peníze. Nikdo jiný za vás to rozhodnutí neudělá.

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.