Páteční investiční okénko – 8. díl (dluhopisy)

Páteční investiční okénkoV aktuálním díle pátečního investičního okénka se budeme věnovat dluhopisům, které zažívají v současné době poměrně značný boom. Tento typ investice je často nazýván, jako obligace. V obecné rovině lze tvrdit, že jejich vydavatel je za daných podmínek povinen úročit vloženou částku vkladateli a po splatnosti ji také navrátit.

V mnohých zemích, stejně jako v České republice, vydává dluhopisy samotný stát nebo velké komerční podniky. Díky vysoké bezpečnosti investice se samozřejmě dočkáte menších úrokových sazeb. Opakem toho bude jistota, že v případě krachu daného subjektu, dochází nejprve k uspokojení věřitelů, kteří vlastní dluhopisy, teprve poté těch ostatních, jako jsou kupříkladu akcionáři.

Jak sami můžete tušit, jsou dluhopisy prověřenou a zajímavou investicí, stejně jako vkladní knížky, kterým jsme se věnovali v předchozím díle (můžete si přečíst zde). Domoci se můžete rozdělení dluhopisů na diskontované, kuponové a reinvestiční.

Nezapomeňte i příštý týden sledovat naše páteční investiční okénko, kde budeme pojednávat o investici peněz do penzijního spoření.

obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: digitalart)

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.