Jak se počítá poplatek za schválení hypotéky?

Až 15 000 Kč můžete zaplatit jen za to, že vám banka schválí hypotéku. Zejména u menších úvěrů tento poplatek může pořádně otřást výhodností daného produktu. Naštěstí se však najdou banky, které tento poplatek klientovi neúčtují vůbec, či pouze v minimální výši.

V praxi se setkáte se 3 typy poplatků za schválení hypotéky:

  • nulový poplatek (banka si žádné peníze neúčtuje)
  • pevně stanovený poplatek (např. Komerční banka)
  • poplatek počítaný z výše úvěru

Vzhledem k tomu, že první dva typy poplatků je poměrně snadné pochopit, pojďme se spolu podívat na třetího z „kandidátů“.

Poplatek počítaný z výše úvěru používá většina bank poskytujících hypotéky v České republice. Jeho výše se pohybuje od 0,25 % do 3 %, přičemž zpravidla je omezena minimální a maximální výše tohoto poplatku.

Ukažme si nyní, jak by vypadal výpočet poplatku za schválení hypotéky např. u Sberbank, jedné z bank, která uplatňuje poplatek počítaný z výše úvěru ve výši 0,4 %, minimálně však 4 000 Kč, maximálně 10 000 Kč.*

Pan Novák žádá o hypotéku ve výši 500 000 Kč, poplatek počítaný z výše úvěru by tedy měl činit 2 000 Kč, vzhledem k tomu, že je minimální výše poplatku stanovena na částce 4 000 Kč, zaplatí pan Novák na poplatku za schválení hypotéky právě 4 000 Kč.

Pan Novotný žádá o hypotéku ve výši 5 000 000 Kč, poplatek počítaný z výše úvěru by tedy měl činit 20 000 Kč, maximální výše tohoto poplatku je však 10 000 Kč, pan Novotný nezaplatí 20 000 Kč, ale 10 000 Kč.

Před podpisem úvěrové smlouvy si spočítejte reálné náklady na hypotéku

Zejména u menších hypoték je vhodné si spočítat celkové náklady na hypotéku (tj. splátka úvěru + poplatek za schválení + poplatek za vedení úvěrového účtu + poplatek za vedení běžného účtu) po daňových odpočtech. Poplatky spojené s hypotékou si totiž nemůžete, na rozdíl od peněz zaplacených na úrocích, odečíst od základu daně. V některých případech se tedy vyplatí vzít si hypotéku s vyšší úrokovou sazbou, ovšem minimálními či žádnými poplatky.

* zdroj: www.finprehled.cz

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.