Co to je elektronický platební rozkaz a jak jej využít?

edbffdfdccafdeebd

Jestliže máte nějakého dlužníka, který vám ne a ne vrátit peníze, i když jej již nějakou dobu urgujete, možná vám nezbývá nic jiného, než začít věci řešit skutečně aktivně. Jednou z nejjednodušších možností je právě využití elektronického platebního rozkazu.

Bez papírování

Elektronický platební rozkaz je digitální verze klasického listinného platebního rozkazu. Hlavními důvody pro jeho zavedení byla především potřeba zajištění zrychlení soudního řízení a současně ulehčení soudní práce. Jde vlastně o formu zkráceného řízení, které má jiné náležitosti a požadavky. Neprobíhá dokazování, ale postačí samotný žalobní nárok a dodržení podmínek uvedených v zákoně. Oproti klasickému platebnímu rozkazu je zde ale omezená výše nároku na požadované plnění, která nesmí převýšit částku jednoho milionu korun.

Formulář snadno a rychle

Pro podání elektronického platebního rozkazu potřebujete vyplnit specifický formulář, který je volně ke stažení. Vyplňování se bát nemusíte, je to poměrně snadné a intuitivní, takže by to každý měl zvládnout napoprvé. Jakmile máte vyplněno, je nutné podepsat návrh zaručeným elektronickým podpisem žalobce. V případě opomenutí některého z kroků se objeví okénko s upozorněním, a to samé platí i v případě, že návrh neobsahuje elektronický podpis. Je vhodné návrh důkladně zkontrolovat, aby nedošlo k jeho odmítnutí. A pak už jen stačí kliknout na tlačítko odeslat a máte hotovo.

Odpor

Aby se mohl žalovaný bránit, je nutné doručit elektronický platební rozkaz žalovanému do vlastních rukou, aby v případě, že s žalobou nesouhlasí, mohl podat odpor. Dokazování a možnost obrany se tak odsouvá až do stádia po vydání rozhodnutí, kdy je na žalovaném, zda odpor podá, nebo rozhodnutí akceptuje. Lhůta pro podání odporu je v délce 15 dnů od doručení elektronického platebního rozkazu. Nedodržení lhůty k podání odporu znamená, že se žalovaný podrobí soudnímu rozhodnutí a povinnosti poskytnout peněžité plnění dle obsahu rozkazu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.