Daně se blíží – které náklady vám uznají a které ne?

edbadcfedbedbbc

Jestliže jste ještě nezačali přemýšlet nad letošním daňovým přiznáním, možná je nyní načase. Do termínu na konci března máte sice ještě čas, ale možná je toho docela hodně, co ještě musíte zařídit. Sehnat si všechna potvrzení, a hlavně zjistit, co všechno si můžete dát do nákladů. Bylo by přeci hloupé se ošidit, ale zase nechcete udělat chybu a celé přiznání dělat znovu. Které náklady si tedy můžete nechat odečíst a které ne?

Co lze uznat a do ne?

Daňově uznatelný náklad je definovaný zákonem o daních z příjmů jako výdaj, který je vynaložený na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů. Nejčastějším důkazním prostředkem je faktura, smlouva apod. Obvykle lze náklady rozdělit do čtyřech hlavních skupin:

  • Náklady, které jsou vždy neuznatelné (reprezentace, pokuty a penále, sociální náklady apod.)
  • Náklady uznatelné pouze do určité výše
  • Náklady uznatelné podle zákony o daních z příjmu
  • Náklady uznatelné, které ale byly i zaplaceny

Oblečení bez loga do přiznání nepatří

Velkým problémem, který většinou podnikatelé řeší, je oblečení. Takový náklad mohou do svého účetnictví promítnout pouze v případě, že dané oblečení používají pouze k výkonu své pracovní činnosti, v některých případech by mělo být opatřeno logem společnosti a některé firmy k tomu mají i interní směrnice. Nezřídka se řeší i firemní či dárkovém předměty. Musí být označeny názvem obchodní firmy nebo ochrannou známkou poskytovatele tohoto předmětu. Zároveň nesmí hodnota tohoto předmětu přesáhnout hranici 500 korun bez DPH a nesmí být s výjimkou tichého vína předmětem spotřební daně.

A pití pro zaměstnance?

A jak je to třeba s občerstvením na pracovišti? Hodnota nealkoholických nápojů poskytovaných zaměstnavatelem zaměstnancům na pracovišti je osvobozena od daně z příjmu u zaměstnanců. U zaměstnavatele je daňovým nákladem pouze voda. Dalším obvyklým benefitem je i zajištění dopravy zaměstnanců. Tato práva zaměstnanců vyplývající z kolektivní smlouvy, vnitřního předpisu zaměstnavatele, pracovní nebo jiné smlouvy, pokud zákon nestanoví jinak, jsou pro zaměstnavatele daňově účinné, může je tedy uplatnit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.