Levná elektřina a plyn nejsou ničím, k čemu byste se museli upisovat

photo pg

S dodavateli energií se v Česku roztrhl pytel a mnozí lidé jsou ze všech těch možností právem zmatení. Vědí, že chtějí přejít a mít elektřinu i plyn levněji, ale nemají tušení ke komu. U koho je možné ušetřit nejvíc? A nejsou v těch nižších cenách nějaké háčky?

Nejsou. Dodavatelé si mohou dovolit poskytovat nižší ceny například proto, že berou energie ze svých vlastních zásob. Cena elektřiny je složená z distribučních plateb, regulovaných položek a poplatku dodavateli. Distributora změnit nelze, distribuční platby se odvíjí od místa, kde jste připojení. Ani regulované položky neovlivníte. Jediné, co ovlivnit lze, je dodavatel, tak směle do toho, protože levná elektřina čeká i na vás.

Co se vlastně změnou dodavatele změní?

Pro vás nic. Nikdo vám nepřijde montovat nové rozvody, elektroměr také zůastne, jen je dobré v den změny nahlásit stav elektroměru původnímu dodavateli. Ten vám pak vystaví poslední fakturu. I plynové potrubí zůstává stejné, dodávka pokračuje bez přerušení. Prostě jen budete peníze za odebrané energie posílat na účet jiné společnosti.

Jak složité je přejít jinam?

Je to velmi snadné. Stačí podepsat novou smlouvu a plnou moc. Díky té pak nový dodavatel vyřeší všechno za vás. Podá výpověď stávajícímu dodavateli, takže není třeba se obávat přemlouvání, abyste zůstali. Někdy se to děje. Původní dodavatelé se najednou snaží, telefonují a pokouší se změnit rozhodnutí zákazníka. Málokdy však poskytnou nabídku, která by byla výhodnější než ta, k níž zákazník přechází.

Co když bude za rok situace jiná?

Bojíte se, že za rok bude mít levný plyn a elektřinu zase nějaká jiná společnost? Ano, může se to stát, situace na trhu se neustále mění. Jestli se toho bojíte, vyberte si takového dodavatele, u nějž se nemusíte uvazovat na dlouhou dobu. Například společnost Epet, jež je součástí evropské skupiny EP Infrastructure, vám dává možnost volby. Buď uzavřete smlouvu na dobu neurčitou, nebo na 24 měsíců. Více informací najdete přímo na https://www.epet.cz/.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.