Změna bankovního učtu – Kde všude to nahlásit?

account

Bankovní účet lze v dnešní době vnímat, jako naprostou samozřejmost. O tom není žádných pochyb, ať už jde o fyzické osoby, tak podnikatele. Většinu transakcí v současnosti realizujeme bezhotovostně, což platí u osob samostatně výdělečně činných v podstatě dvojnásob. Nabízí se tedy otázka, jak je to se změnou bankovního účtu, a to především z pohledu nahlašování.

Změna není těžká, ale co pak?

Když se rozhodnete změnit bankovní účet, nikdo vám v tom bránit nebude. Jestliže chcete přejít k jinému bankovnímu domu, původní banka vás jistě pustí. V ten moment můžete začít využívat bankovních služeb někoho jiného. Jenže, obdržíte nové číslo účtu a co teď? Pojďme se na celou situaci podívat především očima podnikatele.

To nejpodstatnější, co musíte udělat je nahlášení nového bankovního účtu příslušným institucím. Každý zkušený podnikatel asi správně tuší, že v první řadě musí tuto informaci předat finančnímu úřadu. Souběžně s tím neopomínejte ani na zdravotní pojišťovnu a Českou správu sociálního zabezpečení.

Nahlaste nový účet zákazníkům

Kromě výše uvedených subjektů přichází na přetřes další povinnost. Oznamte změnu bankovního účtu svým zákazníkům. I když si číslo účtu změníte na faktuře, těm stálým to raději zdůrazněte. Mohou posílat platby tradičně na váš starý účet. Změna účtu může být spojena i s dalšími úpravami. Jsou to například informace prezentované na vaší vizitce nebo webových stránkách a e-shopu. S tím tedy souvisí i úprava obchodních podmínek a jiných dokumentů, pokud je využíváte.

Jestliže máte v rámci podnikatelských aktivit nastaveny nějaké trvalé příkazy, nezapomeňte je převést do nové banky a posílat z nového bankovního účtu. Jak vidno, založení nového bankovního nebo chcete-li podnikatelského účtu není ničím obtížným. Počítat však musíte s tím, že se se změnou budou pojit jisté administrativní náležitosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.