Víte, co se skrývá za zkratkou DPI?

electric

Zkratka DPI se v posledních měsících stala poměrně známou. Spousta lidí však netuší, co si pod vlastně představit. Jestliže do této skupiny obyvatel spadáte také, začtěte se do následujících řádků. Prozradíme vám, co je to DPI, a hlavně všechny podstatné informace související s tímto termínem. Na úvod můžeme prozradit, že DPI se týká primárně dodávky plynu a elektřiny.

Co je to zkratka DPI?

DPI neboli Dodavatel poslední instance. To je poměrně jasný a výstižný název. Zjednodušeně řečeno, pokud vás současný dodavatel plynu nebo elektřiny zkrachuje, nepřijdete okamžitě o tuto komoditu. Automaticky spadnete pod příslušného dodavatele poslední instance, který je schopen pokračovat v dodávce plynu nebo elektřiny dalších šest měsíců.

Během této doby byste měli být schopni najít si nového dodavatele, s nímž uzavřete řádnou smlouvu. Povedou vás k tomu dva zásadní důvody. Tím prvním je fakt, že ceny za plyn a elektřinu jsou v režimu DPI podstatně větší nežli u klasických smluvních závazků. Zároveň si musíte uvědomit, že pokud nepřejdete z režimu DPI do šesti měsíců, přestane vám být konkrétní komodita dodávána.

Kdo je dodavatele DPI?

Dodavatel poslední instance je někdo, koho si samovolně rozhodně nemůžete vybrat. V závislosti na tom, v jaké části republiky se nacházíte automaticky spadnete pod příslušeného dodavatele poslední instance. Pokud jde o elektřinu, těmi vybranými dodavateli jsou společnosti ČEZ, E.ON a Pražská energetika. U plynu jde o dodavatele Innogy, E.ON a Pražská plynárenská.

Ač se nikdo nechte dostat do režimu DPI, taková situace může nastat. A to především v okamžiku, kdy využíváte služeb menších dodavatelů plynu a elektřinu, u nichž hrozí větší riziko ukončení dodávek podle situace na trhu. Pakliže k takovému neblahému scénáři dojde, nyní už vít, jak se v této situaci zachovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.