Sociální pojištění u OSVČ – Nejčastější chyby

documents

Všechny osoby výdělečně činné musí každoročně odevzdávat přehledy v rámci zdravotní a sociální pojištění. A právě druhé jmenované povinnosti se budeme věnovat trochu podrobněji. Prozradíme vám, kde podnikatelé a živnostníci dělají nejčastěji chybu, pokud jde přehledy pro OSSZ.

Časté chyby živnostníků

Začít můžeme jedním z největších prohřešků. A tím je neodevzdání přehledu pro OSSZ. Takové pochybení se velice často týká osob samostatně výdělečně činných, které mají hlavní zaměstnání a vedlejší příjem. Právě neznalost této povinnost vede k tomu, že přehledy neodevzdají. Dalším pochybením je to, že přehledy musí odevzdávat i spolupracující osoby.

Mezi časté chyby při vyplňování přehledů můžeme zařadit také nedodržení minimálního vyměřovacího základu. Dále to může být nezohlednění prominutého pojistného. V takové situaci se naopak okrádají sami živnostníci. Aby toho nebylo málo, někteří z nich nerozlišují, zda jde o hlavní nebo vedlejší podnikatelskou činnost.

S jakými dalšími chybami se lze setkat?

Ve výčtu chyb souvisejících s přehledy v rámci sociálního pojištění bychom samozřejmě mohli pokračovat. Hodně často se stává, že živnostníci nezohlední maximální vyměřovací základ. Jeho hodnota se pochopitelně každým rokem mění. Dalším problémem se může stát nevyužití nulového pojistného při vedlejší činnosti. I na takové chyby lze bohužel narazit.

Možná se nyní ptáte, čím dalším živnostníci chybují v přehledech pro OSSZ? Pravdou zůstává, že toho není zrovna málo. Zmínka musí padnout také o uvádění pasivních příjmů. Ty se naopak v přehledech neuvádí a není je tedy třeba do výpočtu zahrnovat. Výraznou chybou je bezpochyby i samotný výpočet nové měsíční zálohy. A jaká chyba stojí na konci celého procesu vyřízení přehledů pro OSSZ? Je to opožděná platba stanoveného nedoplatku. Vším výše uvedeným si pouze komplikujete podnikání a vystavujete se sankčním pokutám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.