Znáte všechny daňové úlevy pro OSVČ?

Money

OSVČ neboli osoby samostatně výdělečně činné musí každý rok odevzdávat daňová přiznání. Platba daně je zkrátka nevyhnutelnou povinností pro každého vydělávajícího člověka. Pokud si chcete snížit základ daně a tím pádem odvádět i méně na daních, nabízí se možnost slev na dani. Jestliže nemáte povědomí o tom, jaké všechny slevy můžete uplatit, začtěte se do následujících řádků.

Sleva na poplatníka je základ

Hned na úvod vám prozradíme jednu důležitou informaci. I když nebudete mít nárok na žádnou z níže prezentovaných slev, o jednu z nich rozhodně nepřijdete. Je to sleva na poplatníka, na níž má nárok opravdu každý. U ostatních slev na dani je třeba počítat se splněním daných podmínek.

Je to třeba sleva na manželku, potažmo na manželka. Tu můžete uplatnit v okamžiku, kdy si partner či partnerka vydělají do 68 000 Kč v daném roce. Navíc do této částky se počítají všechny příjmy za rok, které mohou pocházet z různých segmentů. S touto slevou se mimo jiné pojí sleva na manželku/manžela ZTP.

Sleva pro invalidy a děti

Do slev na dani lze samozřejmě zařadit ty týkající se invalidity. Každý z těchto slev má pochopitelně odlišnou výši. Typickým příkladem je sleva na invaliditu 1. a 2. stupně. Dále je to sleva na invaliditu 3. stupně, která je z nich nejvyšší. Kapitolou samou o sobě je pak sleva pro ZTP.

Čerpat můžete také slevy na děti. Odlišná výše je pro jedno dítě, pro dvě děti a pro tři děti a každé další. V letošním daňovém přiznání není opomíjeno ani na slevu na studenty. Už naposledy však budete moci uplatnit slevu na školkovné, které v příštím roce nebude uplatnitelná.

Pokud si nejste jisti, na jaké slevy máte nárok nebo naopak nechcete promeškat žádnou příležitost snížit si daňový základ, raději se obraťte na daňového poradce. Ten vám nejenom poradí, ale ve výsledku vám může zpracovat i daně za minulý rok.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.