K čemu slouží výdajové paušály a jejich změny v roce 2015?

Výdajový paušál je výrazem, s nímž se setkal bezpochyby každý podnikatel nebo živnostník, ať už aktivně nebo z doslechu. Jde o jednu z variant, jak danit své příjmy z podnikatelských činností.

Při založení živnosti se vám totiž nabízí dvě možnosti vedení příjmů a výdajů. V první řadě jde o standardní evidenci, tedy účetnictví, kdy jste nuceni schraňovat všechny doklady týkající se vaší činnosti a z nich následně odvádíte daně.

Výdajové paušály jsou však mnohem jednodušší cestou, která v sobě ukrývá řadu pozitivních výhod.

Výdajové paušály a jejich přirozené klady

Jde o variantu, při níž evidujete pouze příjmy, z nichž se následným paušálem vypočítávají příslušné výdaje. Z tohoto pohledu existuje několik kategorií, ze kterých lze vycházet.

  • Osoby podnikající v zemědělství a v řemeslné živnosti – 80%
  • Ostatní živnostníci – 60%
  • Nezávislá povolání – 40%
  • Příjmy z pronájmů – 30%

Ideální možnost pro ty, jež mají menší výdaje a chtějí si snížit daňový základ. Tím to však nekoneční. Výdajové paušály jsou doprovázeny také minimální administrativou, v rámci níž si vedete pouze základní evidenci.

Co vám připraví výdajové paušály v roce 2015?

vydajove pausaly

Výdajové paušály jsou mnohými politiky velice zatracovanou cestou, která sebou s přibývajícími léty přináší značná omezení. V několika posledních letech sice nedošlo ke změně procentuální velikosti jednotlivých oblastí, na přetřes však přišlo jejich zastropování maximální částkou výdajů, která má hodnotu 1,6 mil. Kč, 1,2 mil. Kč, 800 000 Kč a 600 000 Kč.

Stále přetrvávajícím omezením v roce 2015 bude také nemožnost uplatnit daňovou úlevu na manželku s příjmem do 68 000 Kč nebo zvýhodnění na děti.

Otázkou tedy zůstává, zda se vám výdajové paušály v nadcházejících letech vyplatí či nikoliv.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: phanlop88).

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.