Změny v povinném ručení a další novinky ze světa pojištění pro rok 2024

Novinky v pojištění pro rok 2024 – pojištění elektrokoloběžek

Co vás v novém roce čeká ve vašem osobním životě sice vyvěštit neumíme, ale můžeme vám prozradit, jaké novinky přinese rok 2024 do světa pojištění. Zbystřit by měli především motoristé, majitelé elektrických koloběžek, ale také OSVČ. Jaké změny si pro vás nový rok v oblasti pojištění nachystal?

Povinné ručení v roce 2024

V prvních měsících nového roku dozná výraznějších změn svět pojištění vozidel – především pak oblast povinného ručení. A mnohé změny motoristy nepochybně potěší. Odpadne jim například povinnost vozit s sebou v autě doklad o sjednání pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, tedy tzv. „zelenou kartu“. Při případné kontrole si policisté dohledají potřebné informace v digitalizované on-line databázi.

Skvělou zprávou je, že veškeré potřebné informace a data o uzavřených smlouvách by měly být pojišťovnami do databáze zadávány v reálném čase. Řidiči by nicméně neměli zapomenout na to, že při cestách za hranice se bez zelené karty neobejdou.

Důležitou změnou je rovněž zvýšení minimální hranice limitů pojistného plnění z 35 na 50 milionů korun, které řidičům přinese větší jistotu, že i základní varianta pojištění dokáže – i při stále se zvyšujících cenách a nákladech – pokrýt (pokud možno) veškeré způsobené škody. Řidiči, kterých se tato situace týká, navíc nepochybně ocení skutečnost, že některé pojišťovny, jako například Kooperativa, přitom v souvislosti se zvýšením pojistných limitů neplánují zvyšování cen samotného pojištění.

S novým zákonem zároveň dojde k zavedení nové kategorie vozidel, jichž se bude povinné ručení týkat. Pojištění nově bude třeba sjednat i pro některé typy elektrických koloběžek a obdobných vozidel na elektrický pohon, neboť se bude ze zákona týkat všech motorových vozidel, jež mají konstrukční rychlost vyšší než 25 km/h nebo konstrukční rychlost vyšší než 14 km/h a zároveň váží více než 25 kg. Povinnost tak bude platit například i pro elektrické zahradní traktory, pokud s nimi vyrazíte na veřejnou komunikaci. Týkat se naopak nebude elektrokol či elektrických invalidních vozíků.

Při uzavírání pojištění bude od roku 2024 třeba počítat i s tím, že sjednání povinného ručení nově přísluší skutečnému provozovateli vozidla, nikoli jeho vlastníkovi, jak tomu bylo doposud.

Ošetřovné pro OSVČ spíše až od roku 2025

V současné době také probíhá projednávání návrhu novely nemocenského pojištění, jež by měla do budoucna zajistit rozšíření možnosti vyplácet například ošetřovné i pro osoby samostatně výdělečně činné. Nárok na tuto dávku přitom doposud mají pouze zaměstnanci. Legislativní proces nicméně pravděpodobně bude dokončen až v průběhu roku a novela tak nejspíše bude moci vstoupit v platnost až od počátku roku 2025.

Pro OSVČ se tak podmínky ohledně ošetřovného zatím nemění – podnikatelé se nicméně mohou před svízelnými situacemi, kdy je třeba postarat se o nemocného rodinného příslušníka, ochránit sjednáním pojištění u některé z komerčních pojišťoven, které v rámci svého životního pojištění nabízejí alespoň dílčí náhrady ušlého výdělku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.