Aktualizace pojistných smluv jako správné předsevzetí do roku 2024

Aktualizace pojistnych smluv

Věci, o které se dobře staráme, nám obvykle také lépe slouží. A pravidelný servis a údržbu potřebuje i pojištění. Ani u něj bychom se totiž neměli spoléhat na to, že snad stačí si pojistnou smlouvu jednou provždy sjednat s tím, že bude na věky stále stejně plnit svou funkci. Proto, abychom mohli naplno využít potenciál svého pojištění, je třeba mu čas od času věnovat pozornost: zkontrolovat jeho parametry, provést revizi smluv a případně změnit nastavení. Nebo se poohlédnout po jiném pojištění. S novým rokem tak přichází ideální čas podívat se, jak na tom vaše pojistky jsou.

Proč nezapomínat na revize a aktualizace pojistných smluv

Důvody, proč je dobré pojistné smlouvy průběžně revidovat, se u konkrétních pojistných produktů sice liší, přesto mají jedno společné. Nevhodně nastavené parametry pojištění vás v konečném důsledku mohou přijít draho. Naopak optimálně nastavená pojistka vám zajistí nejlepší poměr mezi cenou pojistného, zahrnutými službami a plnohodnotným pojistným plněním.

Třeba u havarijního pojištění může být v řádu let hlavním problémem zbytečně vysoká pojistná částka. Cena vozu s jeho stářím průběžně klesá a skutečnost, že budete mít vůz pojištěn na vyšší hodnotu, než jakou skutečně má, vám žádnou výhodu nepřinese. Naopak u pojištění majetku bývá klíčovým problémem podpojištění nemovitosti. Pojistná částka, na kterou byla smlouva sjednána před několika lety, už dávno při dynamickém vývoji cen na realitním trhu nemusí odpovídat skutečnosti. Vy tak při případné pojistné události sice získáte náhradu přesně podle sjednané smlouvy, ta ale zdaleka nedokáže pokrýt skutečné náklady. Nehledě na to, že díky inflaci výrazně stoupají i ceny stavebních materiálů, energií a služeb, které zase ovlivňují částku, kterou budete muset investovat do opravy poškozené nemovitosti, případně do pořízení nové.

U životního pojištění pak může potíže přinést jak přepojištění, tak podpojištění. Změny v jeho nastavení byste proto měli zvážit vždy, když vás čekají nějaké výraznější životní či pracovní změny. S narozením dětí či po svatbě je vhodné rozšířit pojištění i na další členy rodiny, s lépe placenou prací a vyššími náklady se zase hodí zvýšit limity pojistného plnění. Pojistnou smlouvu lze ale optimalizovat též snížením pojistného – při zachování klíčové pojistné ochrany v nejdůležitějších oblastech.

Končí vám pojistné období?

Pokud některé z vašich pojistných smluv končí v příštím roce pojistné období, zvažte, zda smlouvu budete chtít obnovit, upravit či případně zrušit. Pokud dospějete k rozhodnutí některou z pojistek dále nevyužívat, nezapomeňte ji včas ukončit. A i v tomto případě se hodí ve smlouvě zkontrolovat, jaké možnosti ukončení nabízí.

Především si dejte pozor na smlouvy s automatickým prodloužením, u nichž je třeba včas zaslat pojišťovně náležitou výpověď. Některé pojistné smlouvy lze vypovědět jednoduše elektronickou cestou (např. e-mailem), některé ale vyžadují výpověď písemnou formou, a to v předem jasně daném termínu před uplynutím pojistného období; případně lze vše vyřešit návštěvou na pobočce.

Termíny, kdy je tak třeba učinit, je však třeba ohlídat v každém případě a je dobré si je proto již před začátkem roku poznamenat do kalendáře, abyste pak nebyli zbytečně překvapeni. Tak spokojený a pojištěný rok 2024!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.