Zbyla vám dovolená a končíte v zaměstnání? Poradíme vám, jak na to

worker

Rozhodli jste se ukončit pracovní poměr nebo tento impuls přišel od vašeho zaměstnavatel a vy stále nemáte vyčerpanou dovolenou? Pak si možná říkáte, jak to bude s jejím čerpáním, popřípadě proplacením. Každý jistě správně tuší, že délka výpovědní lhůty je dva měsíce. Během této doby však nemusí být prostor pro to, abyste svoji dosavadní dovolenou vyčerpali.

Zaměstnavatel má hlavní slovo

Je pravdou, že o vaší dovolené rozhoduje zaměstnavatel. Ten vám ji dokonce může nařídit povinně. I když se vám to zrovna nehodí a rádi byste ji čerpali jinde, může k tomu dojít. V této situaci platí jediná podmínka ze strany zaměstnavatele. Musí vás o čerpání dovolené informovat minimálně čtrnáct dní dopředu.

Pakliže dojde k zániku vašeho pracovního místa nebo ukončení pracovního poměru a dovolenou stále nemáte vyčerpanou, musí vám být proplacena. Výplata nevyčerpané dovolené pochopitelně probíhá až po ukončení pracovního poměru. Obvykle je výplata realizována převodem na bankovní účet zaměstnance.

Čerpání dovolené v novém zaměstnání

Nastat ovšem může i nezvyklá situace, kdy si nevyčerpanou dovolenou vyberete ve svém novém zaměstnání. Takovou možnost umožňuje zákoník práce. Pokud byste o takový scénář měli zájem, musíte o tom informovat svého stávajícího i nového zaměstnavatele, a to před uplynutím výpovědní lhůty. Oba zaměstnavatelé pak v rámci této záležitosti komunikují mezi sebou.  I v tomto případě platí jedna zásadní podmínka. Změna zaměstnavatele musí proběhnout ve stejném kalendářním roce. Teprve pak může za předpokladu splnění jistých podmínek dojít k převodu dovolené a následnému čerpání u nového zaměstnavatele.

Pakliže tedy máte ještě nějakou dovolenou a budete končit ve svém stávajícím zaměstnaní, nebojte se, že přijdete o svoji nevybranou dovolenou. Vždy totiž nastane některá z výše uvedených situací.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.