Daňové výhody firemních benefitů

calculator

Jednou z věcí, nad kterou přemýšlíme, když zvažujeme, zda nastoupíme do nového zaměstnání, nejsou jen platové podmínky, ale také různé zaměstnanecké benefity, které by nám nové zaměstnání mohlo přinést. Vědí to samozřejmě i zaměstnavatelé, a tak je v dnešní době nabídka nejrůznějších zaměstnaneckých či firemních benefitů poměrně široká a často se vyplatí nejen zaměstnanci, ale právě i zaměstnavateli.

Daňově nejvýhodnější benefity

Oboustranně jsou výhodné především ty benefity, jejichž náklady jsou pro zaměstnavatele daňově uznatelné, firma si tak o ně sníží daňový základ, a zároveň jsou osvobozené od daně z příjmů pro zaměstnance. Mezi takovéto oboustranně výhodné zaměstnanecké benefity patří především stravenky, příspěvky zaměstnavatele na penzijní či životní pojištění, nejrůznější kurzy a školení, která souvisejí s náplní práce zaměstnanců, a také poskytnutí pitného režimu na pracovišti či pracovního oblečení.

Benefity daňově výhodné pro zaměstnance

Další skupinu tvoří ty benefity, které jsou sice pro zaměstnance osvobozeny od daně, ale zaměstnavateli žádné snížení daňového základu neumožňují, s tím, že vždy jde o nepeněžní plnění. Do této kategorie řadíme například zaměstnavatelem hrazenou dovolenou do 2.000 Kč ročně, příspěvek na různé kulturní a sportovní akce, příspěvek na zdravotní pomůcky či vitamíny a také firemní mateřskou školku.

Benefity daňově výhodné pro zaměstnavatele

Do této skupiny patří ty benefity, které pro zaměstnavatele představují daňově uznatelný základ, ale jejichž příjem pro zaměstnance znamená zdanění a zároveň také odvod sociálního a zdravotního pojištění. Mezi typické příklady těchto benefitů patří především používání firemního automobilu pro soukromé účely, příspěvek na dopravu do zaměstnání či dovolená navíc, například tak zvané sick days neboli placené zdravotní volno. Na závěr jen uveďme, že ze zákona pro zaměstnavatele žádná povinnost poskytovat určité zaměstnanecké benefity nevyplývá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.