Po změně bankovního účtu vás čekají povinnosti

bank

Bankovní účet je něčím, co je pro nás v dnešní době naprostou samozřejmostí. S pomocí něho můžete přijímat platby, ale také platit vše ostatní, a to prostřednictvím bezhotovostního platebního styku. Číslo účtu je velice důležitým údajem a zároveň identifikátorem. U mnohých bankovních domů máte navíc možnost požádat o změnu bankovního účtu dle svých představ. Pokud z nějakého důvodu dojde k takové změně, měli byste myslet na to, že ji musíte nahlásit na příslušných místech.

Povinnosti pro podnikatele

Aby toho nebylo málo, je zapotřebí rozlišovat, zda jde o podnikatelský nebo běžný účet. Rozdíly mezi nimi asi není třeba zdlouhavě vysvětlovat. Podnikatelský účet je obvykle spojen s podnikatelskými aktivitami daného jedince. S přihlédnutím k tomu je nutné změnu nahlásit na příslušných institucích.

Tou stěžejní se v tomto směru stává finanční úřad. Tam změnu bankovního účtu pro podnikání hlaste jako první. Vynechat nesmíte ani další dvě důležité instituce, kterými jsou příslušná zdravotní pojišťovna a Česká správa sociálního zabezpečení. Opomíjet pochopitelně nesmíte ani na své zákazníky. Změnu bankovního účtu proveďte na faktuře a své klienty na takovou informaci raději důrazně upozorněte. Mnozí ji mohou přehlédnout a posílat peníze stále na starý bankovní účet.

Kde nahlásit bankovní účet?

Pokud jste běžným zaměstnancem a dojde ke změně vašeho bankovního účtu, nahlaste ho primárně u svého zaměstnavatele, který vám na něj posílá pravidelnou výplatu. Finanční úřad a Česká správa sociálního zabezpečení jsou pro vás pasé. Zaměřit se však musíte na instituce, u kterých máte nastavena inkasa a trvalé příkazy. Obvykle to mohou být mobilní operátoři, pojišťovny, dodavatelé energií, vody a podobně. Všude tam může hrát změna bankovního účtu zásadní roli. Raději si sepište seznam, kde všude změnu nahlásit, ať na nic nezapomenete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.