Strojní svěráky na míru konkrétnímu provozu

VCVERTEX

Svěráky se vyrábějí v mnoha konstrukčních řešeních, proto je možné zvolit pro konkrétní provoz svěrák, který je určený přímo pro daný technologický postup.

Strojní svěráky na míru konkrétnímu provozu

Svěráky v různých konstrukčních podobách jsou nezbytností profesionálních i amatérských dílen. Zejména v průmyslových provozech se využívají strojní svěráky, které se dají rozdělit do několika základních kategorií.

  • Pro možnost CNC obrábění je určen přesný strojní svěrák s hydraulickým nebo mechanických posilovačem.
  • Tyto typy svěráků mají výhodu především v tom, že obsluha nemusí vynakládat velké fyzické úsilí při jejich obsluze.
  • Velkým pozitivem je tedy jednoduché ovládání.

Pokud se jedná o velkou sériovou výrobu, pak jsou ideálním pomocníkem svěráky s vícenásobným upínáním nebo pneumatické svěráky. Ty umožňují extrémně rychlé upínání. Vysokou přesností vynikají modulární svěráky, které mají širokou škálu využití.

  • Součástí každé profesionální i kutilské dílny jsou klasické příruční svěráky, které se využívají k vrtačce na přidržení.

Přesné svěráky pro kusovou i sériovou výrobu

Mezi velmi přesné svěráky se také řadí dělený svěrák, který slouží k upínání velkých obrobků s možností maximálního využití plochy stolu obráběcího stroje. Pomocí dělených svěráků je také možné upínání atypických obrobků. Další kategorií jsou samostředící svěráky, které se uplatňují především pro obrábění na 4 a 5 ose CNC stroje. Velkou variabilitou při natáčení a naklápění vynikají sklopno-otočné svěráky.

  • V provozech, ve kterých je součástí technologického postupu také broušení, se využívají přesné svěráky brusičské a sinusové.
  • Sinusové svěráky mohou být horizontální i vertikální a jsou určené pro sériovou výrobu na obráběcích centrech a NC frézkách.

EDM obrábění vyžaduje nerezové svěráky.

  • Přesné strojní svěráky jsou určené pro práci na frézkách, bruskách, obráběcích strojích s numerickým řízením a také pro práci v obráběcích centrech.
  • Moderní přesné strojní svěráky jsou konstrukčně řešené tak, aby zabíraly co nejméně prostoru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.