Začínáte podnikat? Pohlídejte si několik důležitých věcí

business

Podnikání je do jisté míry osvobozující činností. Nemusíte poslouchat žádného šéfa, své zisky máte ve vlastních rukou a kreativitě se meze nekladou. Pokud se rozhodnete podnikat, neměli byste zapomínat na pár důležitých věcí, o nichž se nyní zmíníme.

Co je třeba na počátku všeho?

Vaším pomyslným odrazovým můstkem by se měl stát podnikatelský plán, z něhož víceméně vzejde vše, čemu se chcete věnovat. Vybrat si musíte obor podnikání a také to, zda půjde o hlavní nebo vedlejší podnikatelskou činnost. Bude vás čekat návštěva živnostenského úřadu, popřípadě dalších institucí. Když máte zajištěné financování do začátku nebo vlastní kapitál, můžete se pak směle pustit do podnikatelské činnosti. Pomýšlet můžete i na vhodnou propagaci podnikání.

Hlídejte si důležité termíny

Jako osoby samostatně výdělečně činné byste měli myslet například na to, že je zapotřebí každý rok odevzdávat přehled České správě sociálního zabezpečení a vaší zdravotní pojišťovně. V tomto případě se setkáte s nejzazšími termíny v podobě 2. května, pokud nemáte odložený termín daňového přiznání. Daně byste si mimochodem měli vyřešit do konce března daného roku. Existují pochopitelně výjimky, jako třeba zpracování daňového přehledu daňovým poradcem. Potom se tento termín posouvá až na 1. srpen. O této skutečnosti však nesmíte zapomenout dát vědět ČSSZ a zdravotní pojišťovně, a to nejpozději do konce dubna.

Když vám bude náhodou vyměřen nějaký nedoplatek například za zdravotní a sociální pojištění, neotálejte ani s jeho uhrazením. Na účtu vybraných institucí musí být připsaný nejpozději do 10. května.

V závislosti na tom, jaké podnikatelské činnosti se budete věnovat a z jaké pozice, můžete se setkat i s řadou dalších povinností, jakými jsou silniční daň a mnohé další. Tohle všechno si vždy důkladně a pečlivě hlídejte, ať se vyhnete nemilým sankcím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.