Daně – změny v roce 2015

V letošním roce vstoupila v platnost řada úprav týkajících se platby daní fyzických osob. Úprava se týká zdanění příspěvků zaměstnavatele při předčasném výběru životního pojištění. Pokud chcete uplatňovat daňové zvýhodnění u soukromého životního pojištění, je třeba ke stávající smlouvě dodat potvrzení o zamezení výběrů až do věku 60 let klienta, se současným dodržením podmínky o minimálním trvání smlouvy 60 ti měsíců. Pokud podmínka splněna nebude, nelze uplatňovat nárok na snížení základu daně a a od daně nebude osvobozen také příspěvek zaměstnavatele.

Pokud klient výběr  provede před dovršením 60 let nebo dříve než uplyne minimálních 60 měsíců od uzavření smlouvy o soukromém životním pojištění, bude muset dodanit všechny zaměstnavatelovy příspěvky od daně osvobozené a částky, o které si sám snižoval daňový základ v roce výběru a v 10 ti předcházejících letech, počínaje letošním rokem 2015.

Sleva na náklady spojené s umístěním dítěte do školky

dětský klubNovinkou roku 2015 je možnost uplatnit slevu na dani za umístění dítěte do zařízení péče o děti předškolního věku. Jedná se o mateřské školky, soukromá či firemní zařízení, lesní školky, soukromé jesle nebo dětská centra. Poplatník může žádat roční slevu na dani až do výše minimální mzdy za zdaňovací období, která pro rok 2014 činila 8500 korun.

Sleva se nárokuje na základě potvrzení od zařízení péče o děti předškolního věku o výši vynaložených finančních prostředků. Tuto slevu můžete uplatnit poprvé za zdaňovací období roku 2014 buď u svého zaměstnavatele nebo v rámci daňového přiznání.

Odpočet na vyživované děti

Došlo k navýšení daňového odpočtu na druhé, třetí a každé další vyživované dítě v rámci jedné společně hospodařící domácnosti. S tím souvisí nutnost vyplnění nového vzoru tiskopisu Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor:Stuart Miles)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.