Pěstouni mají nárok na úhradu potřeb dítěte

children

Stát umožňuje čerpat příspěvky nejrůznějšího charakteru odlišným skupinám lidí. V dnešním článku se zaměříme na to, jak je to s nárokem na úhradu potřeb dítěte. Tento příspěvek se primárně týká pěstounů nebo poručníků nezletilého dítěte. Do jisté míry jde o dávku svým způsobem nahrazující výživné dítěte.

Vyplácena je pro stabilitu poměrů dítěte. K dispozici je dokonce i po zletilosti dítěte, a to do maximálního věku 26 let. Pokud je dítě v pěstounské péči, tak po dosažení zletilosti nárok na tento příspěvek už nevzniká.

Kolik činí výše příspěvku

Pro pěstouny, ale i samotné děti je určitě podstatná jedna zásadní informace. Kolik vlastně činí výše tohoto příspěvku. Definovány jsou čtyři kategorie rozdělené podle věku dítěte. Do věku 6 let je to suma 4 950 Kč, od 6 do 12 let je to částka 6 105 Kč a od 12 do 18 let je příspěvek ve výši 6 985 Kč. Poslední kategorie je tvořena po dosažení plnoletosti do již zmiňované hranice 26 let, pokud na ní vzniká nárok. Tehdy je příspěvek 7 260 Kč.

Důležité je zmínit jednu podstatnou informaci. Jedná o měsíční nárok na úhradu potřeby dítěte. Vyplácen je tedy pravidelně podle zákona o sociálních dávkách. Peníze jsou pochopitelně vypláceny pěstounovi nebo poručníkovi, který se o takové dítě stará.

Kde požádat o nárok na úhradu potřeb dítěte?

Podstatnou informací není pouze to, pro koho je příspěvek určen nebo jaká je jeho výše. Důležité je také vědět, jakým způsobem o něj požádat. Jednou z variant je pochopitelně návštěva příslušného pracoviště úřadu práce České republiky. Na tomto místě je možné papírovou žádost. Pokud chcete využít elektronickou cestu, je to také možné. Žádost může být buď odeslána prostřednictvím datové schránky nebo na příslušnou adresu, avšak dokument musí být podepsaný kvalifikovaným elektronickým certifikátem. Se vším vám případně pomohou pracovníci úřadu práce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.