Musíme tam všichni – 3. a 4. vlna EET se blíží

money

Elektronická evidence tržeb – EET – se stala předmětem vášnivých debat vedených všude od parlamentu po venkovské hospody. Systém, který si kladl za cíl omezit daňové úniky zatím zaostává za očekáváním, to ale neznamená, že by snad dle plánu nepokračovalo jeho rozšiřování. Již od začátku bylo plánováno, že systém najede postupně ve čtyřech vlnách. Zatímco v prvních dvou se začal týkat restaurací, hotelů, maloobchodů i velkoobchodů, ve zbývajících dvou vlnách se dotkne i dalších oborů. Kdo by měl před začátkem 3. a 4. vlny nabíhání EET zpozornět? A co konkrétně bude náběh znamenat pro ty, kterých se týká?

3. a 4. vlna EET – kdo a kdy?

Datum startu třetí a čtvrté vlny EET je květen 2020. V tento okamžik začne platit povinnost odesílat údaje o všech obchodních transakcích státní správě. Tu přitom nikterak nezajímá, zda se jedná o transakce provedené v rámci hlavní nebo vedlejší činnosti. Důležité je jen to, zda podnikatel přijímá platby v hotovosti, prostřednictvím šeku, směnky nebo jinou obdobnou formou a jeho činnost spadá do seznamu těch, kterých se EET týká.

3. a 4. vlna EET přinese zmíněnou povinnost celé řadě profesí. Bude se jednat o advokáty, zemědělce, lesníky, kadeřnice, taxikáře, poskytovatele zdravotní péče, nebo třeba truhláře, instalatéry, zedníky a další řemeslníky.

Týká se rozšíření i vás? Připravte se na něj!

Prvním krokem v přípravě na EET je pro podnikatele, kterého se týká, pořízení zařízení schopného vystavit zákazníkovi účtenku a současně odeslat státní správě požadované údaje. Dotykových i tlačítkových pokladen tohoto typu je na trhu celá řada a stačí si jen vybrat podle toho, co bude vyhovovat právě vám a vašemu podnikání. Možné je samozřejmě i kombinace softwaru s běžném tabletu či chytrém telefonu a tiskárny účtenek.

V dalším kroku je třeba požádat Finanční správu o přístupové údaje, skrze které budete do systému EET přistupovat. Potom již jen k systému přihlásíte svoji pokladnu a můžete začít bez starostí prodávat.

Offline režim?

Pro nejmenší podnikatele nabízí stát možnost vyhnout se pořizování registračních pokladen. Pokud má podnikatel o něco takového zájem, musí splnit několik podmínek. V první řadě se jedná o hranici maximálního ročního příjmu peněz v hotovosti, který nesmí překročit 600 tisíc korun. podnikatel musí být také poplatníkem daně z příjmů fyzických osob či poskytovatelem zdravotních služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění, nemůže být plátcem DPH a zaměstnávat více než dva zákazníky. Pro takto malé podnikatele může být skutečně snazší vydávat blokové účtenky vyzvednuté na Finančním úřadě a následně je po vydání evidovat. Státní správě budou potom každé tři měsíce odesílat vyplněný formulář s potřebnými údaji.

EET je realitou a zdá se, že jen tak z našeho právního řádu nezmizí, připravte se proto na jeho 3. a 4. vlnu, která se spustí v květnu příštího roku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.