Jak zaplatit za pohřeb a jak pomůže stát

pohreb

Pokud jste postavení do situace, kdy musíte někomu ze svých blízkých vystavit pohřeb, pravděpodobně budete řešit otázku, jak za něj zaplatíte. Často se totiž jedná o naprosto nečekaný výdaj, s nímž rodinný rozpočet nepočítá a dokáže lidem velmi zkomplikovat životní situaci. V případě, že chcete na pohřbu maximálně ušetřit, můžete zvolit variantu zpopelnění bez obřadu, díky čemuž ošetříte za pronájem obřadní síně, květinovou výzdobu, pohřební hudbu a další položky. Ať už je váš rozpočet na pohřeb jakýkoli, je dobré vědět, že nemusíte mít vše v hotovosti našetřené na účtu nebo v peněžence.

Pohřeb na splátky? I to jde

V případě, že vás úmrtí někoho z vašich blízkých zastihlo v tíživější finanční situaci, můžete využít nabídek na pohřeb na splátky bez navýšení. Splátky si můžete domluvit přímo v některých pohřebních službách podle vašich potřeb tak, abyste splácení zvládali. Může se to hodit i v případě, že čekáte na vyřízení dědictví, díky kterému získáte dostatek financí.

Pohřeb si můžete sami zajistit dopředu

V případě, že si sami šetříte na pohřeb, pak je dobré vědět, že si můžete svůj pohřeb i sami objednat podle svých vlastních představ a možností, a to dopředu. Tento produkt nabízí některé pohřební služby v Praze. Vy si vyberete balíček služeb, podepíšete příkazní smlouvu a peníze se uloží na termínovaný účet. Peníze se uvolní pohřebnímu ústav až po vašem úmrtí a budou moct být použity jen na výdaje specifikované v příkazní smlouvě. Díky tomu si můžete být jistí, že vaše úspory si nepřivlastní někdo z příbuzných a bude vám vystaven pohřeb podle vašich požadavků. Zároveň to můžete brát jako způsob, jak pozůstalým ulehčit od náhlých výdajů.

pohreb

Pohřebné aneb státní příspěvek na pohřeb

Za určitých podmínek vám pomůže pokrýt náklady na pohřeb také stát prostřednictvím příspěvku na vypravení pohřbu, kterému se přezdívá pohřebné. Výše tohoto příspěvku činí 5000 Kč. Je možné jej ale čerpat jen v případě, že se pohřeb vypravuje nezaopatřenému dítěti nebo rodiči nezaopatřeného dítěte. O dávku se žádá na krajské pobočce Úřadu práce.

Co se stane, když pohřeb nikdo nevypraví

Pokud ani jedna z těchto možností pro vás není přijatelná a pohřeb ve výsledku nemá kdo vypravit, musí pohřeb vypravit a zaplatit obecní úřad. V případě, že existují dědicové, může po nich vymáhat pokrytí nákladů. Vše je přesně specifikováno v zákoně č. 256/2001 Sb. O pohřebnictví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.